Centar svijeta, Ludbreg

Ime Ludbreg evocira dijalektalne varijante hvatskih riječi lud i brijeg. No to je puka koincidencija, jer zapravo potječe od zaštitnice svete Ludberge. A to je samo početak ove zanimljive šetnje s razlogom.

 

Poslovično nazvan gradom čuda i legendi, Ludbreg je svakako dom maštovitih i poduzetnih ljudi. Oni su tu prije dosta godina odlučili označiti centar svijeta – Centrum Mundi. I ne odustaju od dokazivanja da je tomu baš tako. Čak su i zamišljenu točku na suprotnoj strani zemaljske kugle, južnopacifički otočić Antipodes, proglasili ostatkom njihove pradomovine tj. ˝ludbreškim antipodom˝ i prozvali ga Anti-Podravina, po regiji u kojoj se grad nalazi.

Još je jedna stvar ovdje podložna dvostrukom tumačenju! Svake godine u Ludbregu se početkom mjeseca travnja organiziraju proslave centra svijeta. Neki smatraju da je datum određen kako bi bilo jasno da je sve samo ˝prvoaprilska šala˝.

Ali prema drugom tumačenju, zaštitnica grada je bila rođena upravo prvog travnja neke godine u jedanaestom stoljeću. I nije čudno da gradski oci što god je moguće nastoje povezati s njom. Tom prigodom na tlo oko ˝središta svijeta˝uvijek dodaju i po jednu novu pločicu s imenom nekog novog grada-prijatelja. A svečanost se obilato zalije kvalitetnom tekućinom iz obližnjih vinograda, koja poteče iz gradske fontane i nudi se svim gostima.