Giorgio di Strassoldo plemićki život u zaleđu Trsta

 

Strassoldo je srednjovjekovna utvrda u Friuliu. Mnoge podsjeća na Englesku jer je bogat zelenilom. Kroz stoljeća je doživio minimalne promjene.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelj: Paolo Babici

 

Strassoldo6Strassoldo je i prezime jedne obitelji njemačkoga podrijetla, a možda i langobardskoga, koja je dugo vladala ovim zemljoposjedima.

Ovom je mikrokozmosu, kako ga mnogi zovu, 800 godina. Mikrokozmos je zbog čarolije zelenila, ali i velike vlage. Ima dva dijela Donji i Gornji kaštel. To je prava idila. Pravi spas i utočište od suvremenosti i stresa.

Njegov vlasnik GIORGIO STRASSOLDO ovako opisuje život u dvorcu: ˝Ja bih rekao da je predivan život u dvorcu, uza sve tegobe takvoga života. Živim u malome prostoru, u zgradi gdje je nekoć bio mlin.˝

 

 

Između 14. i 16. stoljeća obitelj Strassoldo bila je bogata i moćna, pod svojom su vlašću držali zemljoposjede Svetoga Rimskoga Carstva, a i mnoga područja u Friuliju. Poslije obitelj bijaše vjerna Habsburgovcima i Austriji kojoj je dao niz važnih funkcionara i generala.

 

Strassaldo2

Epigraf u Gornjem kaštelu podsjeća na jednog slavnoga posjetioca u Strassoldo. Posjetio ih je car Fridrih IV., a Fridrih Treći godine 1489.: ˝Car Fridrih došao je u Strassoldo i ostao cijeli dan sa svojom pratnjom od pet ljudi. I 650 konja, kakva čast i još veći trošak za obitelj!˝

Dvorac Strassoldo već godinama otvara svoja vrata posjetiocima, osobito tijekom mnogobrojnih proljetnih, ljetnih i jesenskih javnih manifestacija.