Mađari protiv poplava

 

Opasnost od poplava1

 

U Mađarskoj je ozbiljna opasnost od poplava. U predgrađu Szolnoka čitav dan bez prekida  rade crpke. Jarci su do vrha puni vode. I podrumi  mnogih zgrada su ispunjeni vodom. Zgrade su građene na poplavnom području, zato se problem redovito ponavlja.

Voda u Balatonfenyvesu ugrožava tri ulice i više stotina nekretnina. Naime, zbog visokog vodostaja  padaline se ne mogu ulijevati u Balaton, nego se voda i otamo vraća u odvodne kanale.

Unutarnje vode u županiji Bács-Kiskun u  središnjim dijelovima naselja zasad ne zadaju brige, ali su na oranicama nastala manja jezera pod ledom. Ako dalje bude padala kiša gazde računaju  sa znatnim gubitkom uroda.

 

GÁBOR SAMU obrađuje oko tri tisuće hektara zemlje na području Békésa i Tarhosa. Na ovom području je tvrdo, glinasto ritsko tlo. Kada tu padne previše padaline voda će se zadržati, što otežava rad. Tada je više od pet posto površina usjeva žita pod vodom.

Osim unutarnjih voda Državno vodoprivredno ravnateljstvo redovito upozorava i na poplave više rijeka i potoka u sjevernoj Mađarskoj, pogotovo na rijekama Körös u koje se slijeva i izvanredno mnogo vode iz rijeka u Rumunjskoj.