Park vojne povijesti u Pivki

 

Pivka na Notranjskom tijekom povijesti bila je poznata i po velikim starim talijanskim, a kasnije jugoslavenskim vojarnama, što su  zapuštene čekale skoro propadanje. No, prije deset godina njihova se sudbina promijenila. Počela je obnova i stare vojarne polako su počele mijenjati svoj izgled i poslanstvo. U njihovim je prostorima nastao suvremeni veliki muzej s najvećom vojnom muzejskom zbirkom u ovom dijelu Europe, a Park vojne povijesti postao je najveći muzejski kompleks u Sloveniji.

 

Autori: Nuša Ekar i Božo Grlj

Snimatelj: Mišo Čadež

 

-PARK VOJASKE ZGODOVINE1a

Park vojne povijesti  danas se rasprostire u kompleksu starih talijanskih vojarni u Pivki, gdje je na tri terase raspoređeno pet većih i zanimljivih objekata. Osnovni temelj muzeja  počiva na  očuvanju baštine vojne povijesti, kako nacionalne tako i svjetske, a naglasak je na samoj vojnoj tehnici. Stalne izložbe i zbirke temelje se prije svega na razdoblju drugog svjetskog rata, hladnog rata i slovenskog rata za osamostaljenje.

Glavninu zbirke čini tenkovska artiljerija s najdragocjenijim primjercima topova i oklopnih vozila. Najstariji iz te zbirke  je tenk M3A1 Stuart,  koji je odigrao vrlo značajnu ulogu neposredno pred kraj drugog svjetskog rata. Posebno mjesto i divljenje pobuđuje legendarni tenk T-34. Za mnoge riječ je o još uvijek najboljoj  tenkovskoj konstrukcija svih vremena, ali  svakako o drugom najmasovnije proizvedenom tenku u povijesti, koji se održao više od pola stoljeća.

 

Veliku pozornost pobuđuje i zbirka zrakoplova, koja sadrži pet zrakoplova iz čak četiri države. Pored američkih Thunderjeta i Sabre, posjetitelji se mogu diviti i rumunjskom jurišnom zrakoplovu IAR-93 Vultur, jugoslavenskom školskom zrakoplovu SOKO 522. Svoje mjesto u muzejskoj zbirci zauzima i legendarni MiG 21.

 

PodmornicaNo, najatraktivnija je zasigurno diverzantska podmornica P-913 Zeta. Mag. JANKO BOŠTJANČIČ oo njoj kaže: ˝Podmornica P-913 Zeta došla je prije četiri godine u Park vojne povijesti kao dar  Republike Crne Gore Sloveniji. Bio je to logistički zahtjevan transport podmornice. Radi se o diverzantskoj 19 metara dugoj podmornici, posebno napravljenoj i prilagođenoj za plovidbu Jadranskim morem, dakle za manja mora i kraće udaljenosti, a služila je za prijevoz diverzanata.˝

Prilikom obogaćivanja muzejske zbirke  zanimljiv je odaziv pojedinaca, posebno domaćeg stanovništva iz Pivke. Tako je s donacijom u muzej došao i dobio svoje mjesto i glasoviti Kruppov top K5 iz drugog svjetskog rata. Stariji stanovnici i danas ga se sjećaju te kažu da je to najveće oružje koje je ikada bilo na slovenskom tlu. Njegova slava još uvijek u ovim krajevima raspiruje maštu.

 

Unutar  parka je i utvrda Alpskog zida na Primožu, do koje vodi uređena tematsko-edukativna staza. Staza  povezuje stare vojarne kod Pivke, nekadašnji vojni poligon i samu veličanstvenu staru podzemnu utvrdu na  Primožu i kaverne iz prvog svjetskog rata. Posjetitelji mogu prošetati kroz kaverne,  podzemne rovove i unutarnje prostore utvrde.

 

Pivka4

Veliku pozornost i brojne posjetitelje svake godine privuče i Festival vojne povijesti. Mag. JANKO BOŠTJANČIČ ističe: ˝Redovito priređujemo i uprizorenja vojničkog života i vojnih sukoba. Središnji događaj je svake godine Festival vojne povijesti, kada prikažemo neki od značajnijih vojnih sukoba, što se poklapa s obilježavanjem neke obljetnice bilo iz drugog ili prvog svjetskog rata ili također i starijih sukoba.˝

Šetnja kroz izložbene paviljone tako posjetitelja vodi u različita razdoblja ratova, a izloženi ogromni predmeti ostavljaju ga bez daha. Kada napusti ovo područje vojne povijesti , osjeti mir oko sebe i rat kao najveće zlo čovječanstva.