Škofja Loka, pogled na obnovljene freske

 

Freske na Loškem3

Freskama u kapeli dvorca u Škofjoj Loci vraćen je nekadašnji sjaj nakon jednogodišnjih temeljitih restauratorskih radova.

Oslikavanje kapele prije točno stotinu godina, usred ratnog vihora, kod slikara Antona Jebačina naručile su Uršulinke, tadašnje vlasnice  dvorca. BARBARA STERLE VURNIK, kustosica Loškega muzeja, govori: ˝Uršulinke su bile svjesne značenja osvještavanja društva, da je rat opasan, da je potrebno održavati vrline na koje nas poziva uprizorenje sedam kreposti.˝

Sedam kršćanskih kreposti prikazano je u kupoli kapele. Freske su od kraja drugog svjetskog rata sve do danas bile sakrivene pod bjelinom vapna i projekt restauriranja je  za restauratorski centar bio jedan od zahtjevnijih u posljednje vrijeme.

Voditeljica restauratorskih radova ANITA KAVČIČ KLANČAR objašnjava: ˝Budući da je to bjelilo bilo toliko stvrdnuto s ovim izvornim freskama, bilo je doista vrlo, vrlo teško doprijeti do njih.˝

Cijena radova bila je 200 tisuća eura. S obnovom kapele tako je odgrnut još jedan komadić povijesti dvorca, koji je dugo i tiho čekao da zasja i u sadašnjosti.