Tvornica filca u Offingenu spoj tradicije i moderne tehnologije

 

Malo vune i lukšije, zdušna obrada i preradba, gnječenje, stupanje i nastaje filc ili pust. Princip je prastar. U Offingenu kod Günzburga filc ima dugu tradiciju i to u industrijskoj dimenziji.Ono što je skromno počelo, danas je svjetski poznata firma.

 

Autor: Georg Bayerle

Kamera: Rodolfo Fernandez-Link

 

Filzfabrik 2

Sve počinje vunom. Stiže teretnim brodovima iz cijelog svijeta – Novog Zelanda, Australije, s juga Afrike… Kada stigne u tvornicu u Offingenu treba je pregledati i provjeriti kvalitetu. Pravi dugogodišnji majstori kvalitetnu vunu već instinktivno osjećaju. Majstor KARL KRUPKA o tome kaže: ˝Svaki dan imate nešto novo. To je kao čarobna vreća puna čudesa. Unaprijed ništa ne znamo. Svaka životinja ima drugačiju vunu. Za ovaj posao trebate imati veliko iskustvo.˝

Godine 1896. osnovana je tvrtka u Offingenu, tada je to bio mučni ručni rad. Tvrtka je danas obiteljska i to već nekoliko generacija. Ima 1300 suradnika diljem svijeta te 550 u Offingenu.

Proizvodnja filca ima svoje faze: kuhanje vune, češljanje, filcanje, mlaćenje i na kraju hodaonica.

STEFAN OFFERMANN, jedan od partnera, ističe: ˝”Filc je najstariji tekstilni proizvod. Postupak proizvodnje je do danas nepromijenjen. Mi još imamo relativno puno ljudi, još nije posve racionalizirano, pa bez ljudi ne bi išlo. Možda je to i prednost.˝

Filc iz Offingena se koristi za kvalitetne ovratnike kaputa te u izradi modnih i stambenih dodataka. U potrazi za sve boljim, za sve specijaliziranijim materijalima nastao je uzoran analitički laboratorij.

 

Filc3

Bavarska tvornica filca prednjači u svjetskim razmjerima, a otpatke eliminira u palionici u  Augsburgu.  Ta je tehnika uvedena kada je tvrtka iz Offingena spojena s tvornicom filca Schmid.

Suvlasnik tvornice WOLFGANG SCHMID napominje: ˝Prvi smo takvo zbrinjavanje otpada uvezli u Europu, potkraj 1960-ih.˝

A još 1956. godine su uveli i obradu plastike, takozvanu ekstruziju. To je postupak modeliranja vruće plastike u kalupe raznih boja, pa i u nijanse nogometnog kluba Bayern.

Offingen skriva tajnu rasvjete nogometnoga stadiona u Münchenu.

O kakvoj je tajni riječ pojašnjava STEFAN OFFERMAN: ˝Jako je teško proizvesti profil takvih dimenzija uz toliku trobojnu toleranciju. To u svijetu zna i može samo naša tvrtka.˝

Za takve posebne narudžbe koriste vlastite kadrove. Nekoć izrazito obrtnička tvrtka za proizvodnju pusta danas prati i suvremena kretanja.