Stipe Božić, Hrvat na vrhu svijeta

Svjetski putnik, alpinist, snimatelj, redatelj dokumentaraca o neobičnim i opasnim krajevima svijeta… A krenuo je iz rodnog sela Zavojane, kojemu se uvijek rado vraća.

 

Stipe Božić nedavno je zaslužio mirovinu nakon punog radnog staža kao montažer HRT-a u Regionalnom centru Split. No to je samo mali dio svega onoga što ga je učinilo jednim od najpoznatijih Hrvata u svijetu alpinizma i multimedijskih umjetnosti. Sam je snimio i režirao 23 dokumentarna filma iz najneobičnijih krajeva svijeta.

 

Dva puta se popeo na Mount Everest: 1979. i 1989., kao jedan od dvojice Europljana kojima je to pošlo za rukom, nakon Reinholda Messnera iz Bolzana.

Pustolov i pravi građanin svijeta, susretao se s najugledijim državnim i vjerskim velikodostojnicima, jednako srdačno kao i s ljudima u prašumskim plemenima, pustinjskim selima ili planinskim kolibama.

Pa i danas ne prestaje putovati po mjestima gdje vladaju najekstremniji životni uvjeti, od saharskih vjetrova, do snježnih lavina, morskih oluja i podmorskih zakutaka.

Nakon što je osvojio sedam najviših planinskih vrhova na svih sedam kontinenata, okrenuo se povijesnim istraživanjima i nedovoljno poznatim mjestima u Hrvatskoj.

 

Jedno od njih, čiji dobar glas želi pronijeti što dalje svijetom, jest i njegovo rodno selo Zavojane kod Vrgorca, gdje je učinio prve planinarske korake na padinama Biokova. A tu ga uvijek dočekaju prijatelji, svi ga poznaju i slažu se: naš je Stipe prije svega pravi Dalmatinac i dobar čovjek!