Varaždinski Kerameikon u Adventu

 

Kerameikon1

Zavirivanje u izlog varaždinske galerije K10 ovih dana pruža vizualno i estetsko zadovoljstvo jer ondje je postavljena izložba “Kerameikon u adventu”. Svoje viđenje božićne ikonografije u glini je izradilo 24-ero umjetnika iz Hrvatske i Slovenije.

“Sudjeluju i keramičari iz ULUPUHa i njihovi članovi iz Kerameikona. Vrlo je interesantno jer su i različiti materijali i različite tehnike, zastupljeno je sve u malom formatu,” ocjenjuje IVANČICA CVITIĆ ZNIDARČIĆ, prof. keramike.

Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon u unutrašnjosti pak svoje galerije ugostilo je “Amerikance u Varaždinu.” Predsjednica BLAŽENKA ŠOIČ ŠTEBIH objašnjava: “Izbor je to iz naše zbirke suvremene svjetske keramike. Tu su zastupljeni američki autori koji su svoje radove donirali zbirci, to su selekcionirani, nagrađeni radovi. Ima ih od 36 autora, ali ovdje je izbor pao na 24.”

Varaždinski keramičari, pretežno su to keramičarke, entuzijastično ugošćuju svjetske umjetnike, surađuju i usavršavaju se, svjedoči BARBA ŠTEMBERGER-ZUPAN iz slovenskog Voglja pri Šenčjurju: “Suradnja među umjetnicima iznimno je važna jer se na taj način obogaćujemo, tako dolazimo do informacija i gradimo prepoznatljivost, a prije svega prijateljstva. To što je udruga Kerameikon postala članicom Međunarodne akademije za keramiku, doista je velika čast.”

Izložba je otvorena do 9. siječnja, a već sada veliko je zanimanje keramičara za sudjelovanje na 5. međunarodnom festivalu postmoderne keramike “Ceramica multiplex” u Varaždinu 2016.