Umjetnica Klára Gera

 

Ako smo ikada slučajno oprali jedan pulover od vune u vrućoj vodi onda smo zapravo već i počeli s izradom filca. Srećom, naših dana su ponovno otkrili ovaj prastari materijal i s ovom tehnikom izrađuju brojnu odjeću i uporabne predmete koji odgovaraju današnjem ukusu. Filcanje je uistinu odlična zanimacija za slobodno vrijeme, u što možemo uključiti i djecu.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Zoltán Kajtsa

 

Felt artist Klara Gera sl1

 

Prevrtljivo vrijeme ne ugađa ni posjetiteljima budimpeštanskog sajma, ni turistima koji navrate. Jedan od 70 izlagača na trgu Vörösmarty je umjetnica filca Klára Gera. Godišnje joj se na samo dva-tri festivala ručnih radova pruža mogućnost upoznati široku publiku sa svojim novim izrađevinama. Ali mnogi joj se vraćaju jer su njezini filcani svileni šalovi tako posebni da ih je nemoguće pobrkati s radovima drugih.

Većina ipak prepoznaje izložbeno mjesto po pticama koje kao neki cimer njezina majstorstva vise na štandu.

Tehniku filcanja upoznala je prije 20 godina. Radi nje je napustila čak i tkanje, toliko joj je uzbudljivija zadaća postala izrada figura od filca. KLÁRA GERA pokazuje: “Ovo je moj materijal s kojim radim i s njim se doista može svašta raditi. Dakle, kipove, slike, odjeću, kuću.“

Trajalo je godinama dok je izradila vlastitu, jedinstvenu tehnologiju. Potom je poučavala djecu, pa čak i objavila priručnik o finesama filcanja. Među njih spada i to da se suha vuna može ukrasiti i gustim ubadanjem,  pomoću igle za filcanje.

Felt artist Klara Gera sl3

Njene ptice u potpunosti sliče na svoje žive uzorke, tako ih stručnjaci lako prepoznaju, kaže KLÁRA GERA: “Jednom sam za jednu izložbu napravila jako mnogo ptica. Ušao je jedan čovjek i počeo je sasvim ispravno ređati poimence koje su to ptice. To je bilo stvarno dobro.“

Da bi joj rad bio što vjerniji, često prelistava svoju omiljenu knjigu o pticama Europe. Ponekad je ipak ponese fantazija, priznaje: “Ozbiljno kažem: ako napravim neku pticu iz mašte i vjerujem da takve nema, ipak počnem pregledavati sve ptice svijeta, i često ispada da joj postoji slična. Kao što je u dubini mora, gdje ima toliko biljaka i riba da se nešto novo ni izmisliti ne može.“

Prije nekoliko godina prijavila se na jedan natječaj, s namjerom da od filca izradi sve ptice koje se gnijezde u Mađarskoj, ali nije pobijedila. Zanos joj ipak nije splasnuo. Premda svoje ptice može zadržati samo na fotografijama jer gotove radove je zbog preživljavanja prisiljena prodati. Jedna ptica joj je ipak toliko prirasla srcu da se ne može odvojiti od nje.

Najuzbudljiviji dio filcanja je kad se vunene niti od tople vode potpuno stisnu i pod utjecajem trljanja i stiskanja vežu jedna za drugu. A od sapuna se vuna ne lijepi za ruke. Stalno ižmikanjei stiskanje naravno dobrano opterećuje ruke.

Felt artist Klara Geral6a

“Jednom sam pala i slomila prst“, kaže KLÁRA, “I tada je liječnik rekao da izmislim nešto da bih pokretala ruke. Rekla sam mu da mi to neće biti nimalo teško. “

Dok čuva stare vrijednosti, ona stvara nešto novo. Ne misli na novac i tvrdi da njoj nije potrebno ništa drugo, samo… kad bi ljudi znali općenito više cijeniti one koji se bave nečim ovakvim i radovati se da ih ima!