Spomen-godina sv. Martina

 

st martin 1

Brončani kip ispred centra za posjetitelje Nadopatije u Pannonhalmi prikazuje trag stope svetog Martina. Sa spomenikom otkrivenim u predvečerje otvorenja ususret godini svetog Martina simbolično se i ova mađarska nadopatija uključila u postaje hodočasničkog puta koji spaja više zemalja Europe.

Nadopat ASZTRIK VÁRSZEGI oravko promišlja taj događaj: “Rekao bih da smo se nekako, teško je to kazati za jednog sveca, poistovjetili s njim, sveti Martin je doista jednak Panonhalmi. Sada se želimo podrobno baviti njegovim mentalitetom, razmišljanjem i ponovnim vrednovanjem njegovog života.“

Benediktinska zajednica 2016. godine proslavlja tisuću dvadesetu godinu utemeljenja nadopatije i tisuću sedamstotu godišnjicu rođenja svojeg sveca zaštitnika. Sveti Martin, koga se poštuje kao sveca zaštitnika brojnih zanimanja, vojnika i prosjaka, uvijek je bio blizak ljudima. On je bio taj koji je – prema zabilješkama – jednog hladnog zimskog dana simbolično darovao svoj plašt jednom prosjaku.

U okviru spomen-godine kane organizirati jednu međunarodnu znanstvenu konferenciju, izložbe, koncerte ozbiljne i lake glazbe… A benediktinski đaci i članovi župne zajednice redovito svakog dana dijelit će toplu hranu potrebitima.