Primula, njemački cvijet godine

 

Primula 2U mjestu Bad Aibling pokrajine Oberbayern, Zaklada Loki-Schmidt proglasla je cvijet godine: jaglac – latinskim imenom “primula veris“. Loki Schmidt umrla je 2010. Bila  je

žena  njemačkoga kancelara Helmuta Schmidta i zanesena botaničarka.  Ona se izborila za proglašenje njemačkog cvijeta godine.

Ovom se cvijetu pripisuju magijske sile. Opjevan je i u biblijskim pričama. U jednoj od njih, kako kaže vrtlarica EVI GAMPFL: “Petru, čuvaru nebeskih vrata, ključ je pao na Zemlju. Na mjestu gdje je pao ključ, niknuo je jaglac.“ Otuda u narodu naziv žuta ljepotica ili nebeski ključ.

Vrtlarica iz Bad Aiblinga voli jaglac kao ukras, a osobito kao ljekovitu biljku. On liječi neke dišne tegobe. Od njegova cvijeta, lista i korijena spravljaju čaj, kuhaju sirup, a i vino. Cvjetovi su jestivi u svakom obliku, svježi recimo oplemene prvu proljetnu salatu.

Ako u svome  vrtu ili na balkonu želite posijati jaglace, kasna jesen je pravo vrijeme za njihovu sadnju. Jer njihovo sjeme voli jesenju svježinu, a cvjetovi će biti prvi znaci proljeća.