Hrvatska na venecijanskom bijenalu 2016.

 

Biennale

Arhitekt Dinko Peračić i njegov tim, Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj, predstavljat će Hrvatsku na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine. Tu su čast zaslužili projektom nazvanim “We need it – we do it / To trebamo – to radimo“, koji predstavlja život triju građevina: bivše tvornice u Zagrebu, Doma mladih u Splitu i H-zgrade u Rijeci, te tako promišlja specifičnu ulogu gradske arhitekture.

DINKO PERAČIĆ je siguran:“Arhitektura ne treba čekati da se stvori prilika da arhitekti dobiju projektni zadatak na osnovu kojeg će početi raditi projekte već da je moguće aktivno se uključit u društvene procese na samom njihovom početku i s te pozicije postati partner tog društvenog procesa.“

Zadana je tema 15. bijenala “Reporting from the Front“ (Izvješća s bojišnice). Osmislio ju je čileanski arhitekt Alejandro Aravena, želeći naglasiti da je uloga arhitekta danas – borba. Projekt nagrađenog tima primjer je kako osvajati  prostor za nezavisnu kulturu.

Predsjednica Ocjenjivačkog suda KARIN ŠERMAN ovako ocjenjuje njihov rad: “Upravo svjedoče o takvim abicijama da se bore s aktualnim problemima i da minimalnim pomacima i maksimalnim angažmanom , uz sudjelovanje korisnika uspjevaju napraviti pomake. “

Hrvatsko Ministarstvo kulture odvojilo je 760 tisuća kuna i 65 tisuća eura za najam prostora u Arsenalu tijekom izložba koja će se održati od 28. svibnja do 27. Studenog 2016.