Do 2021. polovica energije iz obnovljivih izvora

 

Konferencija u Parizu ovoga prosinca mora riješiti probleme potekli iz klimatskih promjena,. A Njemačka, osobito Bavarska, već je odredila cilj: do 2021. pola energije mora dobiti iz obnovljivih izvora. U tom smislu usvojeni su zakoni koji omogućavaju opstanak čak i malim proizvođačima energije, recimo sa solarnim panelima na krovu. Mnogi već dugo na taj način proizvode energiju, na primjer kotar Mühldorf na rijeci Inn.

 

Autor: Nils Kopp

Snimatelj: Jan Hochhaus

 

ADA Energiewend (6)

Bavarska je struja sve zelenija. Smioni san državne uprave? Ili mogućnost da građani zarade? Evo što neki Bavarci misle:

– Štedimo troškove struje koju bismo inače morali  platiti!

– U međuvremenu smo presretni da smo u tome uspjeli.

– Dakako, to nije kao emisija CO2  u naše okružje!

Preobrazba energije uočljiva je u okrugu Mühldorf na Innu. Ondje je visok udio obnovljive energije, čak 31 % od ukupnih potreba za njom. Primjerice struju dobivaju poglavito u hidrocentralama.

Mnogim je proizvođačima struje važna ponajprije naknada: ovdje je pala svota za kilovat na sat, te tako svatko sudjeluje u nižem obračunu za struju. Tim su preinakama u Garsu na Innu uspjeli uštedjeti dosta i nabavili novu turbinu za hidroelektranu.

Slično razmišljanje dobro dođe i tenisačima u Mühldorfu – struju na igralištu uglavnom proizvode vlastitim solarnim instrumentarijem. Lani su ga postavili… Doduše, udruga je morala podići zajam, ali računa s mjesečnim profitom od 250 eura. Teniski je klub sada postao mali poduzetnik, kaže njegov predsjednik HANS WOHLFAHRT: “Tako je naknada za zajam iz naše zarade – naša zarada…“

ADA Energiewend (2)

Lani je Hans Wohlfahrt i kod kuće montirao ove module pa bi uskoro mogao biti samodostatan. I ako Sunce ne sja, koristi se solarnom strujom: on je jedan od prvih koji je investirao u solarne baterije. U goodini 2014. Tako mu je struja čak za trećinu pojeftinila, pa je odlučio kupiti sav potrebni pribor za samostalnu energetsku jedinicu, a ne ovisiti o tuđoj struji.“

Slične prednosti je osjetila i obitelj Senfltin iz općine Schönberg koja koristi zemni plin. Kada dobiju novac za struju koju tako proizvode, sve troškove pokriju, a uz to imaju grijanje – cijev vodi toplinu u zgradu i tako kola ukrug. “To na početku nitko nije mogao ni zamisliti“, kaže OTTO SENFTL: “Te sume su 50.000 do 55.000 eura na mjesec“.

To je isplativo i općini, grijanje je znatno povoljnije, tvrdi gradonačelnik Schönberg aALFRED LANTENHAMMER: “Trenutno lož ulje stoji 7 centi po kilovatsatu, peleti za kamin skuplji su od 10 centi  po kilovatsatu, ukratko: na grijanju štedimk 30 posto“.

I oni su profitirali: tvrtka Schletter proizvodi montažne sustave za solarne module i ima oko 700 uposlenika. A 2000. godine bilo ih je samo osamdeset.

ADA Energiewend (4)

Tvrtka Fliegl također je pravodobno prepoznala da tržište biomase postaje profitabilno. 2004. su otvorili novi pogon. Nastalo je novo eko gospodarstvo. Doduđe, takvo gospodarstvo probitačno je za velike firme. Malenima nije osobito unosno. Bar nakon najnovijih zakonskih promjena u pogledu obnovljivih izvora energije. “Jer takve su tarife“, smatra FRANCO ANDOLFO, energetski menadđer z pokrajinskog savjetničkog ureda: “Mali poduzetnici vole jake svjetlosne voltaže. A sad ih se sve više potiče na zadovoljenje vlastitih potreba. Dok one tvrtke koje imaju energetske viškove, unosno ih plasiraju u opću mrežu.“

Tako u Bavarskoj postotak proizvedene struje iz obnovljivih izvora raste i do 35%, jer građani definitivno uviđaju lijepu mogućnost zarade na tom polju.