Trogir, muzej i grad

 

Grad Trogir je 1997. godine uvršten na Unescovu listu  spomenika kulture. Njegova vrijednost jest u srednjovjekovnim palačama smještenim na otočiću. U jednoj od njih je Muzej grada Trogira. U jedanaest zbirki svaki će posjetitelj osjetiti kako je riječ o  postojanom gradu,  još od rimskoga doba. Ali ne stigne svaki posjetitelj grada i do muzeja. Zato se muzej dosjetio i izašao u grad.  Pa je već teško raspoznati granice između jednog i drugog. Moderna riječ za to je interaktivnost. A iza nje stoji dobra stara – ljubav.

 

Autorica: Zrinka Krešo

Snimatelj: Ivan Brezovec

 

Trogir1a

 

Profesor Babić, arheolog i povjesničar umjetnosti, uvijek rado šeta Trogirom u dobrom društvu. Te su mu vedute posebno drage na starim fotografijama. A ima ih podosta u privatnoj zbirci. Rodni grad on vidi kao živo biće, koje se stalno mijenja.

˝Gradovi se moraju mijenjati, život se mora mijenjati. Grad je kao koraljni atol. Ali tu treba imati mjeru između staroga i novoga˝, smatra prof. dr. sc. IVO BABIĆ.

Upravo tu mjeru traži i Maja Maljković. Ona posebno voli fotografije na kojima je Trogir sasvim drugačiji. Objavljuje ih na internetskoj stranici gradskog muzeja, gdje je glavna za odnose s javnošću. Sugrađani se rado uključuju komentarima i idejama.

˝Zapravo iz fotografija tražimo stare priče kojih su fotografije prepune. Dakle ne priča fotografija samo tisuću riječi. Već i tisuću priča˝, MAJA MALJKOVIĆ ZELALIJA, odgovorna za  odnose s javnošću Muzeja grada Trogira.

Na ulicama je vreva. Ali iza pročelja palača, daleko od pogleda, dalmatinski dvor uvijek čuva mir. Tako je i u Muzeju grada Trogira. No, ovdje je riječ o izložbi. Upravo je završena dječja radionica s temom grada i mora ˝Lito na tiramolu˝.

Trogir6a

Uz prikaz ljetnog pejzaža, na konopu visi primjeren odjevni predmet. Muzejska pedagoginja GOANKA TOMAŠ pojašnjava:  ˝Zato smo i organizirali ovo događanje da djeca imaju neke svoje aktivnosti. Isto tako da uživaju u njima, da im se sve ne svodi na kupanje, more i slično.˝

Dušu starog Mediterana čuvaju i slike jedne od najslavnijih Trogiranki, Cata Dujšin Ribar. Muzejska palača svjedok je gradskog života od antičkih vremena. Uz 11 zbirki ima prebogatu knjižnicu. Tu je i sjajna soba plemenitaške obitelji Garagnin iz 18. stoljeća.

Ravnateljica Muzeja grada Trogira dr.sc. FANI CELIO CEGA ističe: ˝Mi se u muzeju bavimo poviješću grada od osnutka od prapovijesti pa sve do današnjih dana. Ali ne bavimo se samo unutar zidina ove institucije. Mi tu radimo. Mi se brinemo o muzejskim zbirkama. Međutim mi smo uvijek u kontaktu s ljudima, tražimo podatke od ljudi.˝

Djevojčica Marijeta Šijan živi u samom srcu grada. Muzej joj je u susjedstvu. Ona ga doživljava kao jedno od mjesta gdje se može igrati. Naravno da je i njezin rad među dvadesetak dječjih kreacija na tiramolu. ˝Ja kad sam bila mala to sam crtala. I voljela sam crtati djevojčice i izmišljene likove kad sam bila mala˝, otkriva MARIJETA. Djevojčica koju vidi u mašti možda je nekada u stvarnosti prošetala pokraj nje.

Trogir5a

Ljudski likovi se urežu u sjećanja. Tako je i s detaljima grada. Arhitekturu znamenitih građevina gosti će rado fotografirati. Domaći pak s njom žive. Na tome se temelji akcija muzeja ˝Trogir u fokusu˝ u suradnji s gradskim Savjetom mladih. Njihov godišnji natječaj uvijek iznjedri neki novi pogled na poznata mjesta. Ovaj put, pobjednička foto priča vezana je uz Katedralu sv. Lovre iz 13. stoljeća. Jedan od organizatora, DOMINIK PETAR ČAVKA kaže: ˝Kada čovjek fotograf, amater, profesionalac, zaista nebitno tko, dođe i malo zumira naš kameni zvonik zaista ostane fasciniran koliko ima toga. Od najmanjih kamenih glava od svega pet, šest centimetara  do zaista malo većih glava  koje se nalaze sa sve četiri strane zvonika.“

Od odabranih radova postavit će se još jedna izložba. Jer Muzej grada Trogira nikad ne miruje. Sad je već teško odrediti dokle se zapravo prostire izvan stare palače na otočiću. Vjerojatno onoliko daleko koliko seže i sam grad.