Nürnberg protiv jednokratnih čaša

 

Cups to go1a

Grad Nürnberg objavio je rat jednokratnim plastičnim čašama. Dogodine će se jedna vrlo agresivna kampanja boriti da čaše i ambalaža više ne budu isključivo za jednokratnu uporabu, nego uglavnom za višestruku.

Takozvane ˝cups to go˝ danas su nezamjenjive, osobito onima koji u burnoj svakodnevici nemaju vremena za opuštanje uz kavu ili za pravi predah.

Posljedica su tih čaša sve veća brda smeća. Samo u Nürnbergu čak 50 tisuća čaša za jednokratnu uporabu svaki dan bace u smeće. Svake godine to čini oko 18 milijuna.

Zabranu takve prakse smije uvesti samo zakonodavac.

Grad golemim plakatima pokušava privući pozornost na problem. Referent za okoliš grada Nürnberga  DITER PLUSCHKE ksmatra: ˝Najbolji je izravan razumski pristup, pa se zato sugrađanima obraćamo izrazito jednostavnim pitanjem: Zar bam to doista treba? Jer postoji alternativa.˝

A to je upravo čaša za višekratnu uporabu. Postala je glavnom temom mnogih gradskih reforma. Jer grad želi nadzirati i gastronomiju. ˝U međuvremenu se nameću i dileme, priznaje g. PLUSCHKE: kako tom čašom rukovati i rabiti je tako da se takva čaša može vratiti, da ju je moguće  očistiti nekim procesom i opet staviti u promet?˝

Za službenu borbu protiv otpadnih jednokratnih plastičnih čaša ili djelomično plastičnih čaša grad Nürnberg dogodine će imati proračun od 200.000 €.