Carica Sisi i mađarski dvorac

 

˝Ovdje čovjek ima mir. Nema rođaka, ne zanovijeta nitko. A tamo u Beču čitava ona carska svojta! Ovdje me ništa ne sputava, živim kao na selu, mogu se šetati, voziti se kočijom sama!˝ Te retke je napisala najznamenitija stanovnica dvorca Grassalkovich u Gödöllőu, austrijska carica i ugarska kraljica Elizabeta. Ali kako je kraljevsko veličanstvo dospjelo u sredinu Ugarske, koliko je vremena provela ondje, čime se zanimala? Onaj tko posjeti ovaj gradić dobit će odgovor na sva ta pitanja.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj Laszló Szögi

 

Empress Sisi in Godollo1a

 

Mađarska povijest sigurno nema još jedan takav ikonski ženski lik kao što je  austrijska carica i ugarska kraljica Elizabeta. Njeno ime i u Mađarskoj nosi bezbroj kipova, dio grada, park i most. Ona je bila prva predstavnica Habsburga koja je držala sjajan dvor u Mađarskoj. K tome i ne u starom Budimu, nego 30 kilometara od užurbanog glavnog grada, u Gödöllőu.

Gradnja dvorca u malom naselju počela je 1730. godine, kako objašnjava dr. TAMÁS UJVÁRY poslovodni ravnatelj dvorca danas: ˝Dao ga je sagraditi Antal Grašalković. Govorimo o jednom od najbogatijih plemenitaša onog doba u Mađarskoj, koji je sagradio ne samo ovaj dvorac nego njih jedanaest i može se kazati de je stvorio stil u Mađarskoj.˝

Ali zaustavimo na trenutak kotač vremena i prisjetimo se kako su gospodar Austro-Ugarske Monarhije i njegova obitelj dospjeli u tu rezidenciju. Pomaže nam u tome muzeologinja ÉVA MARIANNA KOVÁCS: ˝Već su 1866. godine vodili pregovore o njegovoj kupnji – Franjo Josip zbog lovišta, a Elizabeta se vjerojatno zbog mjesta u zabiti zaljubila u ovaj mali lovački kaštel. 1867. uspjelo je ostvariti kupnju, ali kaštel nije kupila vladarska kuća Habsburg, nego mađarska država. I uvrstivši ga u krunska dobra, dala ga je na korištenje Franji Josipu i Elizabeti. S jedne strane je dosta lako dostupan, blizu je Budimu i smješten je uz državnu cestu koja vodi prema Kassi (danas Košice, Slovačka) i Munkácsu (danas Munkačevo, Ukrajina). A s druge strane, u okolini su jako dobra lovna područja.

 

Empress Sisi in Godollo9a

Legendarnoj kraljici Mađara Gödöllő je desetljećima služilo kao mjesto odmora. Prema povijesnim sjećanjima u dvorcu je provela više od dvije tisuće dana. Najprije s čitavom obitelji, potom je ovdje najviše boravila sa svojim najmlađim djetetom, u Budimu rođenom Marijom Valerijom.

˝U Gedeleu je mogla oblikovati pravi vlastiti život. Od 1867-me možemo računati vrijeme koje je razdoblje njenog osamostaljivanja. Tada već nisu Sofija i Franjo Josip određivali najsitnije trenutke njenog života i u Gödöllőu je mogla stvoriti i dvorsko domaćinstvo koje se zapravo može nazvati i prijateljskim krugom˝, nastavlja ÉVA MARIANNA KOVÁCS.

Kraljevsko veličanstvo je smatralo važnim da nauči i mađarski. Tada je već ne samo govorila, nego je i čitala i dopisivala se na jeziku svog voljenog naroda.

Muzeologinja ÉVA MARIANNA KOVÁCS i o tome zna podosta: ˝U Gödöllő je povela sa sobom svoju dvorsku damu Idu Ferenczy, koja joj je čitala, tako da je Elizabetino znanje mađarskog dosta poraslo – s jedne strane zahvaljujući književnim dijelima i dopisivanju s Józsefom Eötvösom, a u drugom redu kroz kićeni Kecskemétski dijalekt, koji je dobila od Idu Ferenczy.

Nakon smrti vladarice koja se bunila protiv regula i tradicija carske obitelji, ni Franjo Josip nije često posjećivao Gödöllő.

Empress Sisi in Godollo8a

Između dva rata dvorac je služio kao ljetna rezidencija Miklósu Horthyu,  guverneru Mađarske.

Nakon 1945. služio je sovjetskim trupama, a kasnije je postao dom za umirovljenike. Njegova je rekonstrukcija počela nešto prije promjene režima. Zahvaljujući obnavljanjima u proteklih 25 godina, posjetitelji danas mogu razgledati već 36 soba.

Ravnatelj dr. TAMÁS UJVÁRY razlaže: ˝Na našoj izložbi veći dio namještaja može se razvrstati u tri kategorije. Razmjerno je malo izvornih komada iz dvorca o kojima bismo mogli znati da su bili u ovom dvorcu, u toj i toj sobi. Međutim, ima razmjerno mnogo takvih koji su iz onog vremena, ali su ih koristili u drugim dvorcima. I ima namještaja koji su potpuno novo napravljeni, možda prema starim snimkama.˝

U jednom od najvećih baroknih dvoraca Mađarske posjetitelji mogu lutati među uspomenama povijesne prošlosti. Štovatelji njegove nekadašnje stanarke, osim  Schönbrunna i Korfua, često navrate i ovdje. A dvorac s osobitim kraljevskim programima svakog dana u godini očekuje svakoga, ne samo obožavatelje Sisi.