Sunčana čipka – slavonski motivi

 

Stoljećima su žene, na različitim kontinentima, izrađivale čipku. U nju su unosile vrijeme i strpljenje. Ona je izraz ljubavi prema ljepoti detalja i profinjenosti. Pokazuju to i žene iz Sikirevaca, malog mjesta u Slavoniji, koje izrađuju Sunčanu čipku-Motive. Ova čipka, porijeklom s Tenerifa, k njima je došla sredinom 20-tih godina prošlog stoljeća i to putem modnog časopisa kojega je jedna mještanka donijela iz Beča! Umjetnost izrade, ovdašnje su čipkarice dovele do savršenstva.  

 

Autorica: Željkica Lozo

Snimatelj: Dražen Petrač

 

čipka2

 

Oduvijek se u Slavoniji posebno cijenio ručni rad. Svaka djevojka u miraz je morala donijeti punu škrinju ruha – posteljine, ručnika, stolnjaka. Raskošno i bogato ukrašeno ruho, značilo je da je snaha vrijedna i sposobna. Umijeće se prenosilo s generacije na generaciju. Baka Eva Živić još je kao djevojčica naučila tkati. I danas se prihvati tkalačkoga stana iako ima 72 godine. Njezina snaha i unuka, u to će platno, ugraditi filigranske pahulje Sunčane čipke-Motiva.

Manda Živić šivajući čipku, priča svoju priču: “Imala sam možda 13-14 godina kad sam vidjela da jedna baka to radi i meni se dopalo. Probala sam, ona me naučila. To je bio vrhunac ručnog rada. Kad to naučiš onda znaš nešto posebno. Sad što sam starija to me više privlači, jer mi je mašta proradila pa mogu svašta iz toga izvoditi.“

Mandina kćer također uči šivati čipku. Iako današnju generaciju više zaokuplja ručni rad na tipkovnici računala, roditelji im nastoje objasniti i prenijeti važnost očuvanja tradicije.

Marija Živić, kaže: “Osnovana je Udruga i krenule smo na radionice, djevojčice neke iz mog razreda i škole. Tako sam naučila. Imale smo dobro druženje i bude zabavno na kraju.“

čipka1

 

Marina Šarčević, predsjednica Udruge “ Sunčana čipka – motivi“, poučava izradi čipke svoju 6-godišnju kćerkicu: “Ovako ga zagrliš, polako povučeš i opet prstima stegneš…kao kad si vezala oko sredine. Tu, vidiš! Opet jedan ovaj pa jedan ovaj i kad to bude gotovo onda će to biti tvoj prvi Motiv gotov.“

U Udruzi “Sunčana čipka–Motivi”, koja je osnovana prije 6 godina, svjesni su važnosti prenošenja znanja na mlađe generacije. Stotinjak godina ovdje se njegovao način izrade Sunčane čipke. Bio bi nepovratni gubitak da sve to padne u zaborav. Zbog toga su, u suradnji s općinom, kroz program javnih radova u kulturi, zaposlili šest čipkarica. Od njihovih radova napraviti će stalnu izložbu čipke u Sikirevcima.

Stana Tunuković, jedna od zaposlenih čipkarica kaže: “Sve je ispočetka bilo vrlo strano što se tiče sunčane čipke i motiva, ali kako je osmicalo naše druženje i naš rad, tako je postajalo sve zanimljivije i bolje.”

Zašto Motiv? To je zapravo skraćeni naziv za sunčanu čipku različitih motiva s Tenerifa. Šije se iglom i debljim pamučnim koncem na drvenim okvirima različitih oblika.

čipka

 

Stana Tunuković, čipkarica pojašnjava način izrade: “Prvo morate napraviti osnovu koja izgleda kao sunčane zrake. Napravite rupicu u sredini, ili bez, ovisno o željama. Sstilizacija Motiva ovisi o vašoj mašti i ono što si zamislite možete napraviti.“

Spretne ruke sikirevačkih čipkarica, lani su ih odvele na veliku izložbu čipke u ruskoj Volgodi. Nakon toga, komplimenti stižu sa svih strana.

Marina Šarčević, predsjednica Udruge “Sunčana čipka – motivi“ prisjeća se tih susreta: “Gospođa Natividad Viloldo, koja ima privatni muzej čipke u mjestu Tordesillas, ona nam je rekla da smo mi tu čipku, žene na području Brodskog Posavlja, dovele do savršenstva.”

Za kratko vrijeme, žene iz Sikirevaca uspjele su revitalizirati ovu vrijednu rukotvorinu. Uz takav stav i s takvim duhom, za sunčanu čipku-motive, sigurno, nema straha od zaborava.