Slovenska iskustva u apiterapiji

 

apiterapija2

 

Karl Vogrinčič je stare mudrosti i svoja četrdesetogodišnja pčelarska iskustva udružio u cjelovitu apiterapiju.

2011. postavio je pčelinjak s 27 tradicionalnih slovenskih košnica i u njega smjestio terapeutske prostore s ljekovitom mikroklimom. Udisanje zraka koji je mješavina peluda, meda i propolisa iz košnice, otklanja teškoće s dišnim putovima, a zvuk pčela ujedno smiruje.

Klasično liječenje pčelinjim ubodima dvije godine kasnije je zajedno s priznatim inovatorom Vilijem Poznikom zamijenio jednostavnijim i prije svega manje bolnim načinom. Informaciju o pčelinjem ubodu unijeli su u informacijske naljepnice APIT, što učinak pčelinjeg otrova prenose u tijelo korisnika.

Pomoću uboda triju pčela Vili Poznik je u osnovnu naljepnicu unio informaciju o pčeli. Dodao joj je potpornu naljepnicu s brojnim pozitivnim informacijama tehnologija  Hydronic, utemeljenim na rezultatima njegovih 30-godišnjih istraživanja.

Korisnik si naljepnice, koje moraju biti u paru, namjesti na bolno mjesto i nosi ih dok mu odgovara. Djelovanje je slično kao kod homeopatije.

prof. dr. PETER BUKOVEC, kemičar kaže: “Pokazalo se da se i kod zdravih ljudi bio polje donekle povećalo ili se  harmoniziralo. To su još preliminarna mjerenja, no ipak ukazuju da smo na pravom putu, da naljepnice doista djeluju.”