Normandija, rađanje impresionizma

 

impresionisti2

 

U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba “Normandija/Rađanje impresionizma”. Izložbu devedeset radova umjetnika čija su djela nastala u toj regiji i smatraju se začecima novog poglavlja u povijesti umjetnosti.
Izložba je podijeljena na četiri dijela, po regijama i umjetnicima koji su se tamo okupljali, a u postavu se ističu slike “Farma Saint Simeon” Eugenea Boudina, koja simbolizira cijelu izložbu s obzirom na to da su na toj farmi stvarali, Monetova slika “Etretat” iz 1864. s prizorom stijene koja se nadvija nad morem, Renoirov “Zalazak sunca, pogled iz Guerneseyja” iz 1893., “Plaža u Normandiji” Jeana Baptistea Camillea Corota iz 1874. i “Most de Pierre Rouen” Charlesa Angranda iz 1881.

Jedinstvena vrijednost ove zbirke je u tome što u punoj raznolikosti predstavlja različite umjetničke pokrete 19. stoljeća – realizam, romantizam, impresionizam i postimpresionizam – prateći nijanse njihova razvoja i brojne promjene koje su dovele do rođenja modernizma 20. stoljeća. Ova izložba kombinira promišljanja o djelovanju prirode, obale, krajolika i grada sa žanrovskim slikama i mrtvim prirodama. U 19. su se stoljeću umjetnici sklanjali u Normandiju, bježeći pred industrijskim okolišem koji je preuzimao velike gradove. Ondje su se skrili da budu bliski s prirodom i da bi razvili sposobnosti slikanja na otvorenom, nastojeći uhvatiti trenutak u vremenu i varijacije boja u ovomu sjevernjačkom krajoliku. Umjetnici nisu obraćali pozornost samo na pejzaž, već i na svakodnevni život seljaka i ribara.

Zbirka se može vidjeti od 4. listopada 2014. do 4. siječnja 2015. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Početkom 2015., u nešto manjem obimu, bit će postavljena u Narodnoj Galeriji, Ljubljana.