János Nyáry – čuvar aristokracije

 

Prije nekoliko godina u Mađarskoj je objavljena knjiga o položaju domaće aristokracije. U njoj je naveden tek 21 potomak. Prije samo stotinu godina, povijesne su kronike spominjale 800 aristokrata. Nakon nacionalizacije obiteljske imovine veći dio ih je zbog progona pobjegao u inozemstvo. Oni koji su se vratili devedesetih godina, dobili su malo, simbolično materijalno obeštećenje od 5 milijuna forinti. Najvažniji cilj grofa Jánosa Nyáryja, koji živi u Budimpešti, je očuvati obiteljsku legendu i proslijediti dalje duhovnu ostavštinu svojih predaka.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: László Szögi

 

Janos Nyary 5

 

U stanu na trećem katu jedne budimpeštanske višekatnice živi János Nyáry, grof od Bedegha i Berencsa. Dok je bio aktivan kruh je zarađivao kao fotoreporter, danas kao umirovljenik, veselje nalazi u vinarstvu. U svom građanskom stanu ponosom i dostojanstvom čuva sve ono što su mu ostavili preci. Njegov je djed bio fanatičan kolekcionar. Skupljao je sve. Čuvao je spise, povelje, vlasničke listove obitelji.

Kao rezultat istraživanja obiteljskog stabla podrijetlo njegovih predaka se može iskazati sve do plemenskog vođe Álmosa. Barunsku titulu su stekli po Ferencu Ferencu Nyáriju koji se svojim viteštvom istaknuo u mohačkoj bitci. Sto godina kasnije njihova obitelj se obogatila grofovskim naslovom i grbom.

János Nyáry, kaže kako su svi kašteli i posjedi obitelji ostali u Gornjoj Ugarskoj, današnjoj Slovačkoj te dodaje: “Posljednji zemljoposjednik u obitelji je bio moj djed u Csallóközu (predio u Gornjoj Ugarskoj). Imao je ergelu, jako se razumio u konje.”

Janos Nyary 4

 

Osim posjeda i čuvene ergele obitelj je imala 14 kaštela i kurija. No obitelj je bježala pred  Nijemcima pa pred Rusima i nije bilo milosti. Djed je bio ministarski savjetnik, ali otac grofa Nyárya – slično ostalim aristokratama nakon II. svjetskog rata, nigdje nije dobio zaposlenje. Zato je izučio tapetarski zanat.

János Nyáry, kaže: “Kasnije, kad su započela iseljavanja, došli su iz Državne bezbjednosti. Pozvonili su kućepazitelju i rekli su mu da traže nas. Kućepazitelj je rekao da ovdje žive samo ispravni, vrijedni radni ljudi. Zapravo njemu možemo zahvaliti da su se agenti okrenuli i otišli dalje.”

Grof Nyáry smatra da biti plemenitaš nije zasluga nego puno više odgovornost za sudbinu nacije. Na kraju Nyáry dodaje: “Zašto bih se trebao sramiti što sam se rodio kao grof? Zašto? Moji preci su učinili sve da bi naša domovina savršeno funkcionirala. Inače ja uvijek i svakomu govorim da mi ne želimo ništa više, ja ne tražim natrag palaču i naše kaštele koje su sve uzeli. Neka mi samo jednostavno vrate moje ime. Isto onako kao što su ulicama vratili stare nazive.”

Janos Nyary 2

 

Prije deset godina, utemeljio je Udrugu mađarskih povijesnih obitelji koja danas već ima 350 članova. Želio bi da mu se i sinovi zanimaju za duhovno naslijeđe njihovih predaka.

Nyáry kaže kako ih ne zanima njihovo podrijetlo, ili to ne pokazuju: “Oni više i ne znaju reći tko je tko na slikama. Nažalost. Jednom sam napravio probu. Stignite barem do toga da je Zsigmond bio zapovjednik tvrđaveu  Diósgyőru. To ipak mora znati svaki Nyáry. Jednom će možda doći do pameti i shvatit će o čemu se radi. Nadamo se.”