Zagrebačka Alegorija i Arkadija

 

alegorija i arkadija1

 

Izložba ”Alegorija i Arkadija – antički motivi u umjetnosti hrvatske moderne” u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, posvećena je hrvatskoj moderni. To je još jedan pogled na Bukovca, Medovića, Čikoša, Auera, Tišova,  Meštrovića. Autorice izložbe  u njihovim su djelima tražile tragove antičke umjetnosti koja je bila polazište i mjerilo, važan temelj obrazovanja svakog umjetnika.

Jedna od autorica dr. sc. IRENA KRAŠEVAC kaže:  “Htjele smo istaknuti na ovoj izložbi, da se antika kao žanr, odnosno motivi prema antičkim povijesnim događajima, teme iz antičke mitologije i epova i antičke književnosti, prenose do duboko u 19.stoljeće u kojem oni postaju svojevrsni žanr.”

Umjetnici su obilazili arheološke lokalitete, posjećivali arheološke muzeje. Ambijenti koje su ondje nalazili bili su okvir pričama njihova vremena. “Posebno kod Bele Čikoša, Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Roberta Auera ili Tišova, to su redovito i vrhunci opusa, djela koja su sukus njihova  autorskog promišljanja . Ona su najčešće u nekoj strogoj akademskoj formi.”, ističe druga autorica i kustosica PETRA VUGRINEC.

A da naše promišljanje o umjetnicima zapravo nikad nije završeno, govore slike koje su prvi put u Zagrebu – “Andromeda” Vlahe Bukovca iz Narodne galerije u Ljubljani, koja je tamo došla devedesetih iz Beograda, i “Kirka” Bele Čikoša iz mađarskog veleposlanstva u Londonu. “Kirka” je bila izložena na Milenijskoj izložbi 1896. u Budimpešti i tada ju je kupila mađarska vlada.

Izložba je otvorena u zagrebačkoj galerij Klovićevi dvori od 26.09. do 08.12.2013.