Tisom prema jugu

 

Prije južnoslavenskog rata uvelike su bile u modi brodske linije između Vojvodine i Szegeda. U prošlim lijepim vremenima mnogi su se ukrcali u brodske linije da bi konzumirali jednu dobru riblju juhu u jednoj od szegedskih ribljih čardi, ali to vrijedi i za drugu stranu, jer i srpska kuhinja nudi kulinarske specijalitete. Usprkos tomu što rijeka Tisza nije proglašena međunarodnim plovnim putom prelazak granice i danas funkcionira besprijekorno. Radi toga graničari i carinici prije dolaska i odlaska svake vožnje moraju izaći u obje luke.

 

Autorica: Zsuzsa Sàri

Snimatelj: Zzols Szél

 

boat trips hun serb4

 

Prije 20 godina već je postojala brodska linija između Szegeda i Kanjiže, ali je u jednom trenutku prestala prometovati. Sad se vraća kao turistički put. Govori MIHÁLY TERHES, zapovjednik broda: “Ovo putovanje traje dva sata i četvrt, dva sata i pol nizvodno, jer je brod pomalo spor. Nizvodna brzina mu je 11 kilometara na sat.”

Prošle godine su već dvaput vozili putnike u Kanjižu, ali formalnosti s prelaskom granice nisu bile jednostavne. GÁBOR TARNAI iz poduzeća Előre Vízisport otkriva: “Protekla godina je prošla u usklađivanju s lučkom kapetanijom u Senti i graničnom policijom, ali srećom uspjelo nam je to obaviti, naći rješenja za moguće probleme, pa smo tako ove godine dobili dozvolu i za ovih pet linija. Ove godine željeli bismo odvesti petstotina putnika u Kanjižu i sto toliko dovesti u Szeged. Cilj nam je da uz jednodnevne ili poludnevne izlete ponudimo i programe za čitavo vrijeme vikenda.”

Gradonačelnik Kanjiže MIHÁLY NYILAS kaže: “Kanjiža ove godine obilježava stotu godišnjicu otkako je postala ljekovito kupalište. Po liječenjima je veoma popularna, osobito u Srbiji. S druge strane Tisza i riječna plaža također imaju znatnu turističku vrijednost.”

boat trips hun serb1

Prizor slikovite obale Tise očarava svakog putnika.

BÁLINT JUHÁSZ, zamjenik sekretara AP Vojvodine ističe: “Bilo bi važno da za međunarodne brodove Tisa bude plovna, jer je to trenutačno moguće samo međudržavnim sporazumom, i to za brodove pod mađarskom i srbijanskom zastavom. Ostalima je potrebna posebna dozvola i moraju platiti posebne pristojbe. Tako robe zaobilaze senćansku luku i ne mogu recimo Dunavom do drugih odredišta. Prevoze se javnim cestama, što daje manju sigurnost.

Važno je da prelazak granice bude što jednostavniji i što brži, jer turist ne voli čekati nego želi vidjeti mogućnosti i znamenitosti koje nudi Tisa, isprobati užitke lokalne gastronomije, kušati lokalna vina. Sve to je organski dio turizma, a u tome Vojvodina ima veliku vrijednost.”

 

boat trips hun serb3

Turistički menadžer iz Kanjiže RÓBERT KOZA dodaje:Vojvodina je poznata po tome što može pružiti osobite gastronomske užitke, jer u velikoj oluji povijesti odasvud je znala pomalo preuzeti  dobre stvari, počevši od mesnih delikatesa pečenih na drvenom ugljenu i raznih slatkiša do paprikaša.”

Nakon gastronimskih delicija glavni trg Kanjiže, gradića s 25 tisuća stanovnika, vabi na šetnju. Grad je to tišine, kako ga mještani zovu. Doista širi dostojanstvo i mir. Čekajući putnike izletnički brod sada miruje, ali prekogranični izleti se nastavljaju.