Slobodne koke i eko jaja

 

Živjeti daleko od gradske buke, imati mali povrtnjak, voće i povrće i ostalu kvalitetnu u današnje je vrijeme otuđenja i moderne tehnologije san mnogih. U Hrvatskoj je mnogo ljudi bez posla i svake ih je godine sve više. Mnogi posežu za obiteljskim posjedima ili kupuju posjede u zabačenim predjelima zemlje. A neki tada shvate kako su naši mnogo toga imali na dohvat ruke no nisu imali pogodnost modernoga doba. Danas je moguće spojiti ih i čak od toga stvoriti uspješan posao. Zagrebačka obitelj Funduk upravo je to učinila.

 

Autorica: Elizabet Škrobo

Snimatelj: Damir Bednjanec

 kokeFB

Diana svako jutro počinje istim ritualom. Mora nahraniti više od 500 gladnih kljunova. Ona je gradsko dijete i do sad je radila uglavnom u uredu.

No kad joj je djed ostavio svoje imanje odlučila pobjeći u prirodu. U Lipovljane sat vremena vožnje od Zagreba. Kupila je osam kokica i polako počela podizati farmu. DIANA FUNDUK kaže: “Razmišljali smo čega nema u Zagrebu gdje živimo i zapravo su jaja iz slobodnog uzgoja bila nešto što je rijetkost.”

Odlučila se za ekološki uzgoj i isključivo domaće pasmine kokica. Skupljala ih po cijeloj Hrvatskoj, razmnožavala i dobivala jaja izvrsne kvalitete. Bio je to pun pogodak i eko jaja su postala hit. Iako žive stotinama kilometara dalje od farme ova obitelj gotovo svaki tjedan navrati po svježa jaja.  

 

Koke3

MARTINA ĐERĐA svjedoči: “Jaja su drugačija i izgledom i bojom i okusom,to je neusporedivo. I čovjek se dobro osjeća kad zna da je pojeo nešto zdravo.”

Diana nije znala mnogo o kokicama kad je počinjala. Osim da imaju perje, krila i dvije noge. Polako je učila i mazila svoje koke te ih raskošno hranila.

Ljeti se goste kruškama i jabukama iz vrta, povrćem iz povrtnjaka i svježe pokošenom travom. Najviše ipak vole mješavinu žitarica. I jedu sve poput predatora- od kojih i potiču.

A što bolja hrana-kvalitetnija su i jaja. No zimi ih gotovo i nema. Diana se već sada priprema za te dane: “Ljekovito bilje u ljekovite svrhe kad je zima kokice troše svu energiju na čuvanje tjelesne temperature i ne dobivaju vitamine iz hrane, zato im zimi kuham čajeve.”

Sve što kokicama treba uzgaja se na imanju. Povremeno ih pušta na vanjski travnjak. No tada su svi na oprezu. Jastrebovi su česti gosti te gotovo svakoga dana odnesu po jednu koku.

kokeFB2

I iznimno su inteligentni. Jedino što ih može odvratiti od ovoga posjeda jeste drugi jastreb. Makar on bio i umjetni. “Kad ga vide iz visine to funkcionira neko vrijeme, ali morate im često mijenjati mjesto,” kaže Diana.

Sve te male mudrosti o uzgoju kokica Funduci su naučili sama. No trud se isplatio. Od nedavno su prva ekološka farma kokica iz slobodnog uzgoja u Hrvatskoj i iz cijele regije farmeri ovamo dolazi na učenje. Pa čak i studenti. A obitelj Funduk često nazdravi tom spoju starog i novog uz objed u netaknutoj prirodi. Naravno s pogledom na koke, koje ne nose zlatna jaja ali njima zlata vrijede.