Mađarski susret europskih kardiologa

 

cardiology conference1

 

Odjel za kateterizaciju srca Sveučilišta u Szegedu organizirao je za više od stotinu europskih liječnika usavršavanje ilustrirano prikazima operacija o kateterskom otvaranju začepljenih srčanih arterija. Proširenje dugotrajno začepljenih žila prije nekoliko godina nije bilo moguće kateterizacijom srca, ali u posljednje vrijeme u tu svrhu su razvijena brojna specijalna sredstva i tehnički postupci. Operativni zahvat poučavaju najpoznatiji specijalisti svijeta. Rizik intervencije je bitno manji nego kod otvorenih operacija srca.

GERALD WERNER kardiolog iz Darmstadta kaže: “Osobito se u zadnje dvije-tri godine otvorila mogućnost da nakon dvo-trosatne intervencije proširenja srčanih arterija bolesnici se drugi dan vrate kući.”

Usvajanje tehnike kateterskih operacija srca izvanredno je složeno, traži ozbiljno iskustvo i dugo vrijeme. IMRE UNGI, kardiolog Sveučilišta u Szegedu objašnjava: “Sekcija žile od nekoliko centimetara je kirurgu nevidljiv dok obavlja zahvat sličan bušenju tunela, da bi je učinio prohodnom. Tada se pomoću rentgenskog kontrastnog materijala i rentgenske slike ne možemo tako lako orijentirati kao u postupku tradicionalnih proširenja.”

Postupak u mikrofonima i kamerama opremljenoj operacijskoj dvorani zainteresirani mogu pratiti u obližnjoj dvorani za predavanja. Operacije ovakvog tipa danas u Mađarskoj u prvom redu obavljaju upravo na Sveučilištu u Szegedu – godišnje oko 100-150 intervencija.