Stop plastici u slovenskim vodama

Na putovanju ili kod kuće, za nekima ostaje i previše odbačene plastike u prirodi. Europljani je svake godine bace oko 30 milijuna tona! Slovenci s razlogom traže spas za svoje vode.

 

Prema procjeni Europske agencije za okoliš iz svibnja ove godine, u cijelom svijetu se na godinu proizvede više od 300 milijuna tona plastike u najrazličitijim oblicima. Od toga na Europu otpada oko 65 milijuna. Proizvodnja će još rasti, kažu znanstvenici, jer je teško naći zamjenu za takav materijal: lagan i fleksibilan, a istodobno snažan i otporan. Upozoravaju da će je od 2030. godine biti više gotovo za polovinu.

Velika količina odbačene plastike ostane u okolišu, a pogotovo ugrožava svjetske rezerve vode. No točan opseg problema nije potpuno poznat ni znanstvenicima. Naime, tužne slike morskih životinja koje su progutale ili se ulovile u ostatke plastičnih vrećica, te cijele splavi pet-boca što ih nanesu vjetar ili oborinske vode, tek su dio problema.

Najgore su mikročestice koje ostaju u živim organizmima trajno, mijenjajući im samu strukturu tkiva. To znači da ti proizvodi zapravo nikad potpuno ne nestaju iz okoliša.

Velika je mogućnost da mi ljudi tijekom samo jedne godine unesemo i do sto tisuća komadića mikroplastike, što je otprilike 5 grama plastike tjedno, 21 gram mjesečno, tj. 250 grama godišnje – izračunali su u svjetskoj organizaciji za zaštitu zemljinih prirodnih staništa  WWF (World Wildlife Fund). Objašnjavaju i kako se to događa: osam milijuna tona plastike završi u svjetskim morima i oceanima svake godine. Oni se izlome u komadiće, dovoljno sitne da uđu u naš hranidbeni lanac, ili se oslobađaju kad peremo odjeću.

Ova organizacija ima, dakako, aktiviste i u Sloveniji, jednako kao i Greanpeace, koji izdvaja tri vrste naše svakodnevne hrane gdje se kriju čestice plastike: povrće, sol i flaširana voda. Kako se boriti protiv toga? Možemo pratiti oznake za kemijski sastav ambalaža, ali je još bolje jednostavno izbjegavati plastiku u vlastitom kućanstvu koliko god je to moguće.  Slovenski znanstvenici sustavno se bore za čistoću nacionalnog vodenog blaga.