Prvi je tamburaški orkestar Dobreč

 

Oni su najbolji na svijetu! Tako je odlučio žiri Svjetskog tamburaškog festivala u Novom Sadu, gdje su belokrajinski tamburaši osvojili prvu nagradu u jakoj konkurenciji. Nakon trogodišnje pauze poslali su manji sastav na TamburicaFest i još jednom dokazali kako pridonose očuvanju i priznanju slovenske kulture.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupili su uz još pet orkestara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Rumunjske. Riječ je o vrlo cijenjenom festivalu etno glazbe, gdje svake godine nastupaju samo najbolji tamburaški orkestri i vokalni solisti, o susretu koji je prevažan za svakog tamburaša, jer ima priliku pokazati i dokazati svoje sposobnosti.

Skupina Dobreč dobro je poznata stanovnicima Bele krajine. U njoj su vrhunski tamburaši, koji često surađuju s poznatim osobama iz glazbenog svijeta, i napravili su mnogo novih aranžmana starih pjesama. Oni su iz Dragatuša, malog sela blizu Črnomelja, koje obiluje kulturnim sadržajima i sustavno njeguje narodnu baštinu. Odatle je i folklorna skupina Dragatuš, s kojom tamburaši često nastupaju zajedno.