Obnova tršćanskog parka Revoltella

Jedan od simbola tršćanske pejzažne arhitekture park je Revoltella, na sjevernom brežuljku iznad grada. Ta zelena oaza mira i ljepote dugo je čekala obnovu… I dočekala.

 

Park Revoltella je zacijelo jedan od javnih parkova u Trstu koje građani najviše vole. Nastao je sredinom 19. stoljeća kao botanički vrt oko ljetne rezidencije baruna Pasqualea Revoltelle. Taj je ugledni trgovac bio predsjednik poznate brodske tvrtke i jedan od osnivača osiguranja Generali, a potom ministar trgovine i financija austrijske vlade. Posebno se zalagao za otvaranje Sueckog kanala, kako bi se Italiji otvorila velilka istočna tržišta.

Sa svojih je putovanja često donosio i sjeme biljnih vrsta dotad neviđenih u tome podneblju, onda bi ga davao uzgajati u svojem vrtu, koji je tada bio prilično izvan grada. Obuhvaćajući površinu od 50 tisuća četvornih metara na strmom šumovitom području, bio je obrubljen rustikalnim kućicama, dok mu je u središtu bila slikovita lovačka rezidencija, a pored nje staje i staklenici s okvirima od ljevanog željeza. Tu je i crkvica s pripadajućim župnim stanom.

Projekt je osmislio jednan od najcjenjenih pejzažnih arhitekata toga vremena – Nijemac Georg Heinrich Friedrich Hitzig, čija su najpoznatija djela berlinska Burza, zgrada Reichstaga, nastala u suradnji s Gropiusom i Schmiedenom, dvorci Kittendorf i Dwasieden na otoku Rügenu u Baltičkom moru, te palača Kronenberg u Varšavi.

Danas se park nalazi u gradskoj četvrti Chiadino-Rozzol, s jedinim javnim ulazom s ulice Via de Marchesetti, koja se nalazi na njegovoj najvišoj razini. Impresivno je široko stepenište s kipom Pinokija na fontani ispod kojega je vrtuljak, košarkaško igralište, klizalište i brojni višenamjenski rekreacijski tereni. U razdoblju pandemije oni su odigrali važnu ulogu u životu stanovnika toga područja, koji su se tuda mogli sigurno prošetati na otvorenom.

 Sam park je posljednjih godina obnovljen gotovo u cijelosti – preostale su zgrade: staklenik, koji se koristio kao mjesto za kulturne događaje, i planinska kuća, koja je služila kao rezidencija sve do kasnih godina dvadesetoga stoljeća. Općinska uprava stoga namjerava nastaviti s obnovom i njegom parka. Stalni posjetitelji svakako će to pomno pratiti.