Lika, Croatia Walk

 

Hrvatski festival hodanja svoj međunarodni karakter ističe kraćim engleskim imenom Croatia Walk, a inače ga je pokrenuo nacionalni Savez hodanja, koji je član velike svjetske obitelji nazvane IVV. Riječ je o savezu popularnih sportova koji obuhvaća srodne klubove iz 40 zemalja, izraslom iz njemačke udruge  “Volksmarsch” sa sjedištem u bavarskom Altöttingu. Ona od šezdesetih godina prošloga stoljeća propagira masovno nenatjecateljsko rekreativno hodanje.

Već treći put Lika je dočekala dugu povorku hodača prvog vikenda u rujnu, a organizaciji događaja su se pridružili i Turistička zajednica Ličko-senjske županije te solidan broj sponzora. Jedan je start bio u Otočcu, a drugi u Gospiću, a svaki je grad priredio po tri rute u prekrasnom krajoliku. Hodače su dočekali sa službenim majicama, vodom i voćem na odmorištima, pa čak i prijevozom između dvaju gradova.

Hrvatski Savez hodanja sad se želi priključiti i svjetskoj hodačkoj ligi IML, u čijem je statutu zagovaranje zdrave rekreacije, gradnja međunarodnog razumijevanja i dobre volje te poticanje na što masovnije sudjelovanje u hodačkim susretima tijekom ovakvih događaja u svim zemljama članicama.