Karlovački murali

Velike zidne površine nekih zgrada u Karlovcu dobile su neobičan slikarski dodatak u vidu likova osoba iz različitih povijesnih razdoblja. Tko su i zašto su ondje?

 

Nekad močvarno područje na rubu grada Karlovca, u koje su se slijevale vode s okolnih bregova, danas je naselje Novi Centar. Godinama neugledni splet ulica među jednoobraznim betonskim zgradama, sad se mijenja na posve nov način zahvaljujući golemim slikama. One prikazuju važne povijesne osobe što ih je taj grad dao svijetu kroz stoljeća. No nisu to tek obični grafiti, kakvi se susreću posvuda u urbanim krajolicima. Lica s murala pričaju svoje priče i pozivaju na dalje istraživanje. Ideja se rodila prije petnaestak godina i već je nastala lijepa zbirka portreta.

Ideja se rodila u glavi Josipa Žunića, sad već umirovljenog liječnika, kad je izabran za načelnika najveće karlovačke gradske četvrti s gotovo šest tisuća stanovnika. On je rastao s njom u poslijeratnim godinama, dok je vlažno stanište žaba i pijavica oko Rakovačkog potoka sve više ustupalo mjesta novim zgradama.

Već poznat po svojim idejama za poboljšanje kvalitete života u svome rodnom naselju, nije iznenadio stanovnike koji su ga izabrali za prvog čovjeka gradskog vijeća kad je 2007. predložio novosti: drvored lipa, kante za otpad, golovi na lokalnom stadionu, glasnik i, napokon, mural posvećen djeci.

Tako je “San djevojčice Z” na bočnom zidu zdrade u Meštrovićevoj broj 1 postao prvi karlovački mural. Ondje stoji neoštećen do danas, a slijedio ga je stripovski “Rock’n’Roll” autora Dalibora Jurasa 2013. u Naselju Marka Marulića broj 8. Godinu kasnije slikar Leonard Lesić na inicijativu Udruge za razvoj građanske i političke kulture “Polka” naslikao je  portret slavnog pisca Miroslava Krleže u ulici koja nosi njegovo ime. Bio je to novi zamašnjak: s novim mandatom gospodina Žunića 2019., stvaranje zbirke portretnih murala prihvaćeno je kao zaseban projekt.

Sad je vizija bila posve jasna: prikazati osobe vezane za Karlovac i stare gradske razglednice. Tako bi se odala počast umjetnicima, književnicima, znanstvenicima, glazbenicima, profesorima, akademicima, gospodarstvenicima, najzaslužnijim gradonačelnicima i drugima, bez obzira jesu li rođeni u Karlovcu ili su u njemu tek proveli neki dio života. Inicijativu su podržali gradska uprava i muzej, ali i neke privatne osobe dragocjenim dokumentima iz obiteljskih zbirki, fotografijama, pa i sjećanjima. Karlovački murali nezadrživo se množe – na radost građanima i kao poticaj za istraživanje njihovim gostima.