Kamp-kućice na seoskom imanju

Godišnji odmor u doba pandemije korone mnogi su odlučili provesti doma. Ali vlasnici pokretnih kućica svoj dom voze sa sobom. To je dalo ideje nekim bavarskim seljacima…

 

Kampovi su među prvim mjestima na udaru u doba socijalnog distanciranja, pogotovo ljeti kad s mnoštvom šatora postanu  napučeni kao košnice. No s pokretnom kućicom možete prenoćiti na bilo kojem osamljenom mjestu uz cestu, u polju ili šumi. Jedini je problem s time što  to nije legalno ako u blizini nema sanitarnog čvora, a valja platiti i boravišnu pristojbu ako ste turist.

Zato su vlasnici nekih poljoprivrednih imanja u Bavarskoj prijavili dodatnu djelatnost i svoje obiteljske farme pretvorili u nesvakidašnje kampove. Registrirano je već 675 takvih gospodarstava. Sada na tim lokacijama možete prenoćiti s posebnom vinjetom, koja je poput propusnice jer se plaća godišnji “paušal”, dok detalje boravka i mogućnosti dodatnih pogodnosti dogovarate izravno s domaćinima.

A ponuda je zaista raznorodna: od jahanja magaraca, mužnje krava i uključivanja u proizvodnju sira, do vađenja krumpira i škola kuhanja lokalnih specijaliteta. Rezultat je da se kampiranje, koje je dosta godina bilo nekako u turističkom “zapećku”, vraća na ljetnu scenu čak popularnije nego prije. Kad to znamo, čini se posve razumljivo.

Tko ne bi volio uživati u prekrasnoj prirodi, na sigurnom mjestu gdje se može usporiti svakodnevni ritam gradskog života, gdje djeca mogu slobodno lutati bez uobičajenih upozorenja o prelasku ulice i izbjegavanju stranaca, a roditelji se zabaviti korisnim poslovima u kojima se nikad prije nisu okušali?

Kako bi se potencijalni privremeni farmeri što bolje snašli, ovaj je način kampiranja uvršten u vebsajt Landvergnuegen (Seoska zabava), gdje se može otkriti više od tisuću idiličnih odredišta za putovanje mobilnim kućicama, sa zemljovidima, vodičem za najbolja parkirna mjesta i atraktivnim slikama. Tako putnici odmah znaju što gdje mogu očekivati. Cjelokupna je  ponuda geografski podijeljena na sedam dijelova: Njemačka sjever, sjeverozapad, srednji zapad, zapad, jugozapad, istok i jugoistok.