Illegio, izložba posvećena mijenama

 

Mirni i slikoviti gradić Illegio nedaleko od Tolmezza pravi je dragulj skriven među karnijskim planinama. Srednjovjekovna župna crkva San Floriano , na nadmorskoj visini od 750 metara, smještena je na padini s koje se pruža krasan vidik na okolne planine. A mjesni župnik Don Alessio Geretti svesrdno se brine za duhovni život pastve, što uključuje i umjetnički aspekt.

Već godinama on ovamo dovodi autorska imena dostojna svjetskih metropola. Za dosadašnjim izložbama ne zaostaje ni najnovija, naslovljena “Cambiare – Promjena”.

“Živjeti znači mijenjati se i znati se promijeniti”, kaže velečasni. “Činilo nam se lijepim i važnim, kroz remek-djela umjetnosti, dati priliku da razmislimo i preispitamo prijelomne točke života zajedno s tolikim ljudima koji će prošetati ispred njih i zastati, zamisliti se, kao na nizu duhovnih postaja.”

Tako će neke autore tek otkriti, ali će svakako prepoznati najsjajnije zvijezde među njima. Tu su, primjerice, Tintoretto, Van Dyck, Monet, Picasso… Ali riječ je o njihovim djelima koja nikad prije nisu viđena u Italiji, a neka dosad posve nepoznata. U četiri faze, postav slijedi ideju suočavanja s vremenom koje nas tjera da uvijek živimo gledajući naprijed.