Alpski filmski festival

 

Autorski filmovi s temom planina u središtu su pozornosti programa novog festivala koji gostuje diljem Bavarske od svibnja do studenoga. Alpski filmski festival otvoren je u minhenskom Olimpijskom parku i ne kani se uvući u dvorane, jer one su i dalje u pandemijskoj opasnosti da zatvore vrata gledateljima u bilo kojem trenutku. Ovako su planinski vrhovi i klanci, doline pod snijegom i zeleni pašnjaci, pustolovine i drame, dostupni svima pod vedrim nebom.

Kustos te filmske turneje, autor i filmaš Tom Dauer sastavio je program koji je opsegom mali, ali plijeni kvalitetom: pet filmova, ukupno sto minuta – posve dovoljno. Tu su prokušani autori poput Rolfa Steinmanna, majstora kamere čije se ime čita na najboljim povijesnim dokumentarcima BBC-a, ali i mladi umovi koji osvajaju idejama i kreativnošću.

“Naravno da sam svjestan rizika filmske turneje koja se oslanja na odgovornost i solidarnost, a ne na adrenalin i ludo junaštvo”, kaže on. “Jer planine su naši učitelji, bedem o koji se razbijaju i vjetar i vrijeme, prostor u kojem mitovi, bajke, istine i izumi, kroz stoljeća stvaraju priče.” A ove alpske odmah nakon festivala sele na mrežu svih mreža.