Akrobatski motociklizam na mađarski način

Akrobatski off-road motociklizam prilično je opasan sport i zahtijeva veliko tehničko znanje. Barnabás Csizmazia vozi motor od svoje pete godine, a trener mu je djed.

 

Zajedno su prošli tisuće kilometara brda i dolina, blata i kamenja. I idu dalje. Barnabás i Botond na terenu su kao vršnjaci, ali kad je u pitanju trening, dobro se zna tko je stariji i koga treba slušati. Jer djed je iskusan i siguran “u sedlu” na svakom terenu i po svakom vremenu. Dugo je on u motociklizmu, no čini se da je trebao čekati treću generaciju obitelji kako bi mu se ispunili svi trkački snovi. Njegov je unuk kao stvoren upravo za to! Službeno ime sporta je trial-motociklizam, a u biti podrazumijeva akrobatsko off-road natjecanje. Natjecatelji moraju savladati postavljene prepreke, primjerice betonske blokove, prepreke od drva ili guma različitih veličina…

“Talent iz Segedina”, kako ga rado nazivaju novinari, već je 2018. uspio osvojiti juniorsko prvenstvo u Austriji, jer tada još nije bilo službenih natjecanja u akrobatskom motociklizmu na otvorenom u okviru Mađarskog saveza motosportova (MAMS).

Međutim, zahvaljujući nekolicini aktivnih ljubitelja toga sporta, a svakako i dvoranskim svjetskim prvenstvima u mototriatlonu, 2019. je organizirano prvo službeno nacionalno prvenstvo s više od 20 licenciranih vozača na tri različita terena. Barnabás je završio na vrhu pobjedničkog postolja u sva tri mjesta: Segedinu, Tokodu i Keszthelyju. Bilo je jasno: zvijezda je rođena.

Slijedila su natjecanja u Češkoj i Slovačkoj, sad već u kategoriji profesionalaca. Ondje je većina staza na teškim, pošumljenim, strmim planinskim terenima, a osim jakih domaćina natjecalo se dosta Nijemaca, Litvanaca i Poljaka. Nekad je startalo i po 150 trkača, a rezultati mladoga Mađara redovito su bili u vrhu tablica. Sada 16-godišnjak, nije propuštao ni jedno natjecanje u regiji ne bi li pronašao prave sponzore za Europsko prvenstvo 2020.

Međutim ono je bilo otkazano zbog pandemije koronavirusa, pa se djed dosjetio nečeg drugog: s još jednim prijateljem krenuli su na ljetni pohod kroz Grčku. Prešli su više od tri tisuće kilometara i putem se često našli u brojnim neočekivanim situacijama.

Bila je to prava pustolovina, koja je došla, čini se, u pravo vrijeme. Jer uslijedila je još jedna uspješna godina čim su se natjecanja ponovno otvorila. I kruna svega – Europsko prvenstvo u talijanskom selu Cortenova sjeverno od Milana. Završio je na 14. mjestu, što je zapravo izvrsno za mađarskoga nacionalnog prvaka, koji je na početku profesionalne karijere.