Korčula dobila muzej Marka Pola

 

 

U gradu Korčuli otvoren je Muzej Marka Pola. Toga svjetskog putnika, moreplovca i pustolova, povijest pamti ponajprije po njegovom otkrivanju daleke i nepoznate Kine u 13. stoljeću i njegovo ime veže za legendarni Put svile. Također ga često smatra Talijanom, svakako stoga jer je rođen u doba Mletačke republike koje je otok Korčula bio dijelom za njegova života.

Njegova je rodna kuća odavno nezaobilazna točka u obilasku središnjih gradskih kala u najvećem mjestu najvećeg otoka u južnom Jadranu. Od 7. kolovoza 2012. posjetitelji mogu vidjeti i sedam prizora koji oslikavaju životni put Marka Pola. U pažljivo osmišljenom ugođaju smještene su lutke prirodne ljudske veličine. Prati ih audio-vodič koji slijedi Markov odlazak sa Korčule, sudjelovanje u pustinjskim karavanama sve do trona mongolskog vladara Kublaj Kana. Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između flota Genove i Venecije koja se odigrala nedaleko od Korčule 7. rujna 1298. i u kojoj je uhićen. Priča završava njegovim zatočeništvom u genovskoj tamnici, gdje je napisao knjigu “Il Milione”.

Kineska državna televizija CCTV već je snimila reportažu za svoje gledatelje, a ulaz u muzej za posjetitelje iz Kine je besplatan.