Thierry Mugler. Couturissime

 

Francuski naslov za izložbu francuske visoke mode! Može li biti prikladnije? Jedan od najekstravagantnijih modnih kreatora današnjice dugo se opirao izložbi. Ali, naposljetku se dao nagovoriti. Najprije je bila u Montrealu, gdje je privukla tristo tisuća posjetitelja. Potom je stigla u Rotterdam, a sad je u Münchenu. Kanili su je otvoriti još početkom travnja 2020., ali je koronavirus pomrsio račune. I sam je postav bio otežan, jer kurator nije smio napustiti Pariz.

Ali sad je 150 kostima nastalih između 1977. i 2014. u galeriji “Hypo Kunsthalle”. Uz njh su također skice i fotografije, čijoj se čaroliji posjetitelji mogu prepustiti do 30. kolovoza 2020. svakodnevno od 10 do 20 sati, samo treba voditi računa da u prostor može stati odjednom najviše 120 ljudi.

Oni upućeniji u svjetla pop i rock pozornica sjetit će se kako je Muggler oblikovao neke od najluđih kostima najekstravagantnijih pjevačkih zvijezda popud Davida Bowieja ili Annie Lennox. Odijevao je glazbene ikone od Madonne i Lady Gage do Diane Ross i Céline Dion. Ljubiteljima kazališta možda će najprije zazvoniti spomen na plamteći kostim Lady Macbeth iz 1985. u “Comédie-Française”. Svi ostali mogu jednostavno uživati u postavu izložbe “Thierry Mugler. Couturissime”, iza kojega stoji kustos Thierry-Maxime Loriot, a on se u ovoj galeriji već otprije potvrdio izložbama “Gaultier” i “Peter Lindbergh”.