Tartinijeva godina u Piranu

 

Ove se godine nizom događaja obilježava 250. obljetnica smrti violinista i skladatelja Giussepea Tartinija, koji spada u sam vrh glazbene baštine slovenskoga priobalja. U očekivanju toga jubileja, obnovljeno je pročelje njegove rodne kuće u Piranu, koja je pretvorena u muzej. Unutarnji zidovi restaurirani su još prije nekih 25 godina, kad su na njima otkrivene zidne slike i štukature ispod kasnije nanesenih slojeva žbuke.

Inače je grad Piran u cijelosti zaštićen kao kulturno-povijesni spomenik. Taj je povijesni i arhitektonski biser idealno mjesto za godišnji “Festival Tartini”. Naime, od 2005. godine djeluje međunarodni festivalski ansambl “Il terzo suono”, kojemu se redovito pridružuju ugledni domaći izvođači. Neki od odabranih svjetskih violinista imaju priliku i zasvirati na originalnoj Tartinijevoj violini, koja se tako uvijek iznova predstavlja javnosti.

Posebna se pozornost posvećuje izvedbama barokne glazbene literature na izvornim glazbenim instrumentima, te povijesno primjerenoj interpretaciji književnosti 17. stoljeća. Ove je godine Festival zamišljen posebno ambiciozno, s gostovanjima poznatih imena kao što su Isabelle van Keulen, Giorgio Fava, Paolo Perrone, David Plantier, László Paulik… Festival bi trebao otvoriti violinist Giuliano Carmignola uz Venecijanski barokni orkestar 20. kolovoza.