Šetnica među krošnjama u Makóu

U mađarskom nacionalnom parku Körös-Maros otvorili već drugu visinsku poučnu stazu, gdje su mogući bliski susreti s različitim bićima koja žive u krošnjama drveća.

 

Zaviriti u šumski život s visine od deset metara poseban je doživljaj. A to je moguće ako posjetite “šetnicu među krošnjama” nedaleko od mađarskoga grada Makóa. Na postajama poučne staze duge gotovo 200 metara možemo upoznati živi svijet crnogorične šume uz rijeku Moriš. Tu možete vidjeti kukce, ali i ptice pjevice, jastrebe, poneku sovu ili crnu rodu. Kako biste doznali više o njima, gusto su postavljeni informativni panoi sa slikama i prirodoslovnim objašnjenjima.

Službenim imenom “Šetnica Makó Canopy” sastoji se od 18 armirano-betonskih stupova različitih visina, izrađenih zahvaljujući vrhunskim modernim tehnologijama. Na njima je isto toliko odmorišta. Među začudnim arhitektonskim elementima ističe se središnja kupola, okružena Lučnom terasom.

Da bi izlet u šumske visine bio izazovniji, na različitim razinama staze postavljene su prepreke koje treba savladati, a za djecu su tu manje zahtjevne igre za razvoj vještine snalaženja u prostoru, poput labirinta i klackalica. Hrabriji posjetitelji mogu se i spustiti niz cjevasti tobogan s tornja promatračnice, visokog gotovo 40 metara.

Pravi je to doživljaj za one koji dobro poznaju šumske zvukove i mirise, a nezaboravno novo iskustvo za gradsku djecu. Što se više približavamo gornjim razinama ove dugačke nadstrešnice, mijenja se svijet oko nas, pojavljuju se nova bića, ali i divovska stabla, poznata nam tek po deblima, pokazuju drugačije lice kad se nađemo između njihovih osunčanih grana kroz koje struji vjetar. Odozgor se pruža spektakularan pogled na okolicu.

Vidi se i mjesto gdje rijeka Moriš spaja mađarski dio nacionalnog parka sa susjednim rumunjskim. Uz nju se cijelom dužinom protežu područja vrijednih regionalnih prirodnih resursa i flore čije je održanje ključni zadatak čuvara zelene budućnosti obiju zemalja. Stoga su općine Makó i Perjámos zajednički pokrenule razvoj ekoturizma u okviru programa prekogranične suradnje pod nazivom “Eko-most”, čiji je značajan dio i ova visinska šetnica.