Ratni brod na dnu talijanskoga mora

Mnogo podvodnih priča krije sjeverni Jadran. Ovdje je riječ o nestanku, ponovnom pronalasku i o osiguranju olupine jednoga broda punog oružja u zaljevu nedaleko od današnje turističke zone Grada.

 

Bitka za Caporetto ili dvanaesta bitka na Soči – jedan od najkrvavijih sukoba Prvoga svjetskog rata – odigrala se 1917. između zajedničkih snaga austrougarske i njemačke vojske protiv talijanske kraljevske vojske, u kojoj je bilo i dosta Slovenaca. Bio je to jedan od najozbiljnijih vojnih poraza u povijesti Italije, toliko da se i danas izraz “caporetto” koristi kao sinonim za katastrofalan poraz.

Tijekom svih dvanaest bitaka s brodova usidrenih duž tršćanske obale na prvu crtu bojišnice u unutrašnjosti dopremalo se streljivo, hrana i medicinska oprema. Često su to bili i konvoji ribarskih brodica, a jedna od njih je tijekom transporta upala u oluju, te se prevrnula i potonula.

Godinama se nije znalo gdje je točno nestala, dok je nedavno nisu otkrili nadomak ribarskom mjestu Grado. Olupinu je, zapravo slučajno, pronašao profesionalni ronilac Cino Caressa u prosincu 2017., na dvije i pol nautičke milje od luke Grado. Kako se znalo kakav teret je nosila, odmah su poslani stručnjaci elitnih specijalnih snaga Talijanske mornarice, poznatih kao COMSUBIN, kako bi procijenili koliko je olupina potencijalno opasna. Očekivano, potvrdilo se kako je još prepuna eksplozivnog materijala.

Valjalo je djelovati odmah: napraviti detaljan plan uklanjanja više od dvije tisuće mina i dvjestotinjak metaka različitih kalibara. To je značilo i niz kontroliranih eksplozija, koje bi očekivano uznemirile mještane Grada i turiste kojih je ondje uvijek priličan broj.

U prvoj fazi intervencije ostvarili su 28 urona za 54 radna sata, te su uspjeli pregledati sve opasne ostatke i izraditi detaljan plan dalje akcije.

Olupina je duga deset i pol, a široka pet i pol metara. Dakle, unatoč velikoj količini streljiva koje je već onesposobljeno i uklonjeno, preostaje još dosta posla na njoj. Možda će na kraju završiti i u nekom muzeju. U svakom slučaju, posao sanacije tek je počeo.