MärklinMODERNE, arhitektura u minijaturi

Drugi dio naslova izložbe, postavljene u bečkome muzeju dvorskoga pokućstva “Hofmobiliendepot” do 23. kolovoza 2020., odmah je jasan – minijaturne građevine. Ali ne mora svatko znati da je Märklin sinonim za modele željeznice, prema imenu njemačke tvrtke koja je prva izašla na tržište s tom vrstom igračaka. Ovdje su predstavljeni i odabrani kompleti poslijeratnih modela drugih proizvođača: Faller, Vollmer i Kibri.

Oko njih su cijela naselja, prepoznatljivi kolodvori i manje željezničke postaje. Dakle, naglasak nije na minijaturnim kompozicijama vlakova, već na svemu onome što ih okružuje. Riječ je o suvremenoj arhitekturi svedenoj na najmanju moguću mjeru, a organizatori izložbe zapravo su posudili naziv Märklin. Ona u biti želi pokazati kako se “velika” arhitektura može naći na modelnim željezničkim pločama, oduševljavajući bogatstvom izrade i raznovrsnošću detalja.

Ideja je potekla iz internetskog časopisa ModerneREGIONAL, koji je najprije organizirao izložbu u Frankfurtu na Majni, u suradnji s njemačkim “Arhitektonskim muzejem” (DAM). Uz postav izložbe “MärklinMODERNE, arhitektura u minijaturi” idu audio i video dokumenti u kojima svoja iskustva i stavove izriču profesionalni i privatni graditelji pokretnih ili nepokretnih minijaturnih replika, kao i dokumentarni film posebno proizveden za tu priliku.