Aplikacija za spašavanje života

 

Dogodi li vam se nezgoda ili nenadano strada netko u vašoj blizini, biste li odmah znali okrenuti telefonski broj hitne pomoći ili neke druge hitne službe? I uopće, znate li što učiniti u slučaju nesreće dok ne stigne stručna pomoć? Većina ljudi zapravo se zablokira u takvim trenucima. To znaju i u mađarskoj nacionalnoj službi hitne pomoći. Zato su, zajedno s telekomunikacijskom tvrtkom Vodafone, razvili aplikaciju za pametni telefon nazvanu “ÉletMentő” ili “Life Saver”, koja objedinjuje sve hitne službe.

Oni koji je žele preuzeti, misleći kako će zahvaljujući njoj možda jednom biti u prilici spasiti vlastiti ili tuđi život, mogu to učiniti besplatno, a dostupna je svim pružateljima mobilnih usluga na Google Playu i App Storeu. Jedna je od njezinih prednosti to što pohranjuje unaprijed unesen digitalni paket zdravstvenih podataka vlasnika, koje službenicima hitnih službi izravno stavlja na raspolaganje već tijekom poziva.

Precizno zemljopisno pozicioniranje također može učiniti djelotvornijim pristup pacijentu, što je posebno korisno u situaciji kad unesrećeni izgubi svijest tijekom ili odmah nakon hitnog poziva. Aplikacija uključuje još nekoliko korisnih funkcija: zahvaljujući svojoj bazi podataka POI (points of interest – točke interesa), prikazuje podatke za kontakt ljekarni, bolnica, defibrilatora trenutačno najbližih korisniku. A zahvaljujući dizajnu temeljenom na ikonama, može je koristiti i onaj tko ne zna ili ne razumije mađarski jezik.