Mostovi od špageta

 

Špageti3

 

Jedan od najvećih mostova od tijesta puknuo je tek nakon 331 kg! Na svjetsko prvenstvo gradnje mostova od špageta u Mađarskoj pristigli su budući inženjeri iz šest zemalja. Svaka ekipa ima svoju tehnologiju. Cilj natjecanja je skrenuti pozornost na inženjersku struku, ali i da studenti u praksi pokažu svoje znanje.

Pobjednički je most ekipe Sveučilišta Óbudai, koja je godinama sve uspješnija. Njezin član MIKLÓS VINCZE objašnjava kroz smijeh: ˝Lijepljenje smo započeli u utorak ujutro, a 10 sati kasnije smo završili. Prethodni dani su protekli u pripremi, izboru tijesta i rezanju na odgovarajuće mjere. Takva je gradnja jednog mosta od tijesta.˝

Graditi most od špageta nije igra. To je ozbiljan inženjerski zadatak. Po stručnjacima zalog tomu je pored ustrajnosti i upornost. S time se slaže i dekan Sveučilišta Óbudai SÁNDOR HORVÁTH: ˝Odlučujuće je inženjersko znanje, što je jedna apsolutno kompleksna stvar –  znanje iz statike, poznavanje tehnologije, ustrajnost, kreativnost, sve to je uključeno.

Ove godine ipak je izostao novi svjetski rekord. Dosad najčvršći most od tijesta izrađen je 2014. – izdržao je sve do 670 kg.