Vrata kao simboli življenja

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slovenski etnografski muzej izlaže vrata kao pratitelje kroz ljudski život. Stara vrata katedrale, umjetnička gradska vrata i prošarana školska vrata simbolično počinju pripovijedati o više nego pukom ulazu. Najstarija vrata na području Slovenije bila su  pletena ili od letava. Izrezbarena i oslikana vrata bila su uobičajena u 18. stoljeću. Obitelji su s pomoću vrata izražavale i svoj status. Među ukrase urezivali su simbole za zaštitu, godinu izrade i inicijale ili ime gospodara.

POLONA SKETELJ iz Slovenskog etnografskog muzeja, kaže: ”Vrata, što ih gledamo, utoliko su zanimljivija jer na njima piše -Bog neka poživi Slovence-, jer ovdje su živjeli Slovenci, zatim u donjem dijelu zasuna imaju potpis obrtnika koji ih je napravio, a u gornjem dijelu vratnih krila nalaze se portreti tog obrtnika i gospodara.”

Među mnogobrojnim primjercima brava i ključeva ističe se najstariji ključ pronađen na području Slovenije, koji je iz željeznog doba. A simbolički, ljudi su se štitili mnogim zaštitnim znakovima – likovima životinja ili svecima i zaštitnicima doma. Predstavljeni su također postupci restauriranja i povijest izrade vrata u stolarskim i kamenorezačkim radionicama. Izložba Vrata u Slovenskom etnografskom muzeju može se razgledati do kraja studenog 2014. godine.

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana do 30. studenog 2014.