Svemirske tehnologije u Vitanju

 

dr mavretic3

U Kulturnom središtu europskih svemirskih tehnologija (KSEVT) u Vitanju može se razgledati izložba posvećena svemirskom programu Voyager i slovenskom znanstveniku Antonu Mavretiču.

MIHA TURŠIČ, direktor Kulturno središte europskih svemirskih tehnologija, kaže: “U Sloveniji imamo kontinuitet i tradiciju. Ako je tradicija Herman Potočnik, imamo i znanstvenika koji je surađivao sve vrijeme od prve generacije američkih satelita do danas. Dr. Anton Mavretič razvijao je instrumente za svemir već krajem šezdesetih godina i to aktivno radi i danas. Instrument, koji je pred nama, namijenjen je mjerenju sunčeve plazme iz svemirske sonde Voyager i u ovom je trenutku već izvan našeg sunčevog sistema.”

Instrument PLS elektronski inženjer i fizičar dr. Mavretič razvijao je za Nasu u okviru istraživanja na Bostonskom sveučilištu. U Vitanju se može razgledati jedan od tri ovakva instrumenta – dva se nalaze u svemiru. Tako da je ovo u Vitanju svojevrsna svjetska premijera, kaže Miha Turšič.

Izložbu  o doprinosu dr. Mavretiča u razvoju svemirskih tehnologija i svemirske sonde Voyager, u razvoju koje je sudjelovao, možete posjetiti do 30. kolovoza.

Kulturno središte europskih svemirskih tehnologija KSEVT, Vitanje, do 30. kolovoza 2014.