Statua Cezara vraćena u Zadar

 

cezar0

Na svoje staro mjesto, u zadarski Arheološki muzej stigle su četiri rimske carske statue. Nakon 60 godina, dvije statue koje su se nalazile na zadarskom Sveučilištu, dobile su novo mjesto boravka, u Arheološkom muzeju  u Zadru. Uz njih, iz Splita je, nakon restauratorskih zahvata, vraćena statua Cara Augusta, kojem se pridružio Tiberije, restauriran u zadarskoj konzervatorskoj radionici.

dr.sc. SMILJAN GLUŠĆEVIĆ, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru kaže: “Tri su cara, jedan je Julije Cezar, koji je posinio cara Augusta, a kojim počinju rimski carevi, on je prvi rimski car.”

Za ovu rimsku statuu, ne može se sa sigurnošću reći, kažu arheolozi, pripada li Kaliguli ili Neronu, barem za sada. No, carska skupina julijevsko – klaudijevske skupine, koja je prije dvije tisuće godina krasila rimski Forum u Ninu, ponovno je na okupu.

KORNELIJA GJUNJA, voditeljica antičkog Odjela , Arheološki muzej u Zadru: “Svi su veći gradovi u Rimskom carstvu imali mjesta posvećena carskom kultu, sa skupinama kipova, u Hrvatskoj ih je samo nekoliko otkriveno, ali naši kipovi iz Nina spadaju među najbolja umjetnička djela te vrste sačuvana u svijetu.”

Rimska carska skupina, dio je antičke izložbe, koja je u pripremi, a u zadarskom Arheološkom muzeju ostat će kao dio stalnog antičkog postava.

Arheološki muzej u Zadru

Trg opatice Čike 1, 23000 ZADAR