Monotema – Dalmatinska majka svih kadulja

 

Kadulja u službi čovjeka i prirode.

 

list

Za širenje ljekovite kadulje svijetom zaslužni su bili najprije stari Rimljani, koji su je sadili diljem carstva. U srednjem vijeku tu su ulogu preuzeli redovnici, posebice benediktinci. Redovito su imali biljne ljekarne i postojala je direktiva da uz svaki samostan mora biti ljekovitog bilja. Zato danas ljekovite kadulje ima i u Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji…

Ima dalmatinske kadulje i u  kontinentalnom podneblju. Velečasni Milan Juranić poznati je travar u Hrvatskom zagorju. Prema starim regulama, posadio je vrt ljekovitog bilja. Kadulja tu ima poseban tretman, ipak je to dama pristigla iz primorja. Malo je zaklonjena kućom i okrenuta prema jugu.

vlč. Milan Juranić, župnik Zagorskih sela ponosno pokazuje vrt: “Sviđaju mi se gotovo sve biljke, a žalfija je vrhunska zbog svoje velike ljekovitosti. Ona liječi i protiv gljivica, virusa i protiv bakterija.

 

travar

 

Danas kad idete liječniku i boli vas grlo on se mora pomučiti da vidi zbog čega je to. A vi, nije važno je li to gljivica, virus, bakterija, bilo što. Uzmete kadulju i vi ste stvar riješili.”

Sve pripravke velečasni  radi isključivo prema starim samostanskim recepturama. Bilje suši na tavanu gdje je prozračno i mračno.  Najpoželjnija je metoda snopova obješenih naglavce. Tako ljekoviti sastojci ostaju u listu, kaže vlč. Milan Juranić i dodaje: “Iskonski čovjek bio je daleko više povezan s prirodom. Mogao je lakše komunicirati i lakše dolaziti, pa i na jedan način na  koji mnogi ljudi mahnu rukom, a to je intuitivan način. Onda imamo mističan put. Hildegarda iz Bingena je bila velika mističarka koja je sama zapisala da kad je netko trebao neki lijek, kad je trebalo nekoga izliječiti, ona bi u snu vidjela biljku koja do tada nije poznavala i išla bi ju tražiti.”

 

salvia-officinalis

 

Tako jedna mala, na prvi pogled neugledna biljka, povezuje u duhu njemačku srednjovjekovnu redovnicu i današnjeg svećenika. I to onim za čime svaki čovjek teži od pamtivjeka – a to je zdravlje.

No, kadulja nije tu samo zbog ljudi. Njezin duboki razgranati korijen čini to da se zemlja ne rasipa, pa tako dobro služi cijeloj prirodi.