Monotema – Dalmatinska majka svih kadulja

 

Ljekovita kadulja svojevremeno je spašavala ljude od gladi, a danas se berba i prerada kadulje vraćaju  kao unosna djelatnost.

 

destilerija

Na jednom drugom jadranskom otoku – Cresu, povijest dviju obitelji u dvama različitim razdobljima zapečatila je upravo ljekovita kadulja. Početkom 20. stoljeća ondje je u mjestu Martinšćica osnovana jedna od prvih destilerija kadulje.

Vlasnik Andrija Linardić, po zanimanju bačvar,  pokreće tada novi posao nakon velike pošasti filoksere koja je uništila većinu otočnih vinograda. Mnogi su mu se susjedi smijali, jer je eterično ulje bilo nešto za čime nije bilo potražnje. Ali on je ipak uspio napraviti dobar posao, ponajprije zahvaljujući izvozu u Ameriku.

Mnogo godina poslije, i Guerino Kučić pokrenuo je destileriju, kako kadulje tako i drugog ljekovitog bilja. Iako je njegov pogon u današnjoj Martinšćici potpuno moderan, dobro pamti staru zgradu. Divi se čovjeku koji je imao viziju, i nastoji je održati, brinući se za prirodu. Kadulju i dalje bere tek kad ocvate.

rad u destil

Na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Guerino Kučić vrijedno radi, posebno u doba cvijetanja kadulje i pri tome objašnjava proces: “Znači beremo je u određeno vrijeme kad ima najviše ulja i najkvalitetnije ulje. Poslije ju meljemo,  stavljamo u kotao i destiliramo. Sistem je uvijek više-manje isti. Ja idem uvijek striktno samo s parom tako da mi para prolazi kroz bilje. U kotlu je bilje, prolazi kroz kadulju, uzima eterično ulje, ide u hladnjak. Pretvara se u tekuće stanje i voda i ulje izlaze van, ustvari hidrolat.

S vodom je malo drukčije, slabija je kvaliteta. Radim da dobijem vrhunsku kvalitetu. Nastojim da napravim najbolje što je moguće. ”

Inače, do devedesetih godina prošloga stoljeća u Hrvatskoj je berba kadulje bila visoko rentabilna. Kažu da je upravo bivša Jugoslavija bila najveći izvoznik kadulje na svijetu.

Za otprilike  litru i pol eteričnog ulja kadulje potrebno je oko 100 kilograma biljke, kaže Guerino Kučić te dodaje: “Svako podneblje ima neke svoje dobre stvari. Ne možemo mi ovdje uzgajati krave, ali zato smo raznovrsni po ljekovitom bilju. I to treba iskoristiti. Ovo što nam pruža otok. Jer toga imamo, i vrhunske je kvalitete, jer smo u podneblju gdje je to idealno, gdje su uvjeti , u kvaliteti sami vrh. ”

U novije vrijeme raste zanimanje za ljekovito bilje. Zato je uz destileriju škola aromaterapije. Mnogi u svojoj kućnoj ljekarni žele imati što više prirodnih pripravaka. Sušena kadulja za čaj, hidrolat ili eterično ulje, svejedno. U bilo kojem obliku kadulja jamči sigurnost – ona je prva pomoć za probleme doslovce od glave do pete, tvrde znalci.

aromat

Lidija Delić je fitoaromaterapeutkinja, a kadulju posebno cijeni, kako i sama kaže, iz više razloga: “Eterično ulje se ne može koristiti na koži direktno. Mora se razrijediti u nekom drugom ulju. Može se koristit na puno načina. Koristi se u raznim pripravcima. U raznim aroma terapeutskim mješavinama koje služe za određenu svrhu. Tako od kadulje možemo raditi aroma terapeutsko ulje za  gospođe, drage dame koje su u menopauzi, ili koje imaju problema s PMS-, ili problem s mjesečnicom. Tu je ulje kadulje broj 1 u korištenju.”

Lidija kaže kako joj se Kadulja posebno sviđa zato što je iz naše Hrvatske, s naših otoka. Biljka je to koja daje prekrasna eterična ulja kao esenciju, vrlo ljekovitu. Takvih dometa da u nekim istraživanjima na fakultetima u Zagrebu se prozvala antibiotikom 21. stoljeća. Eterično ulje kadulje stavlja se u piling za tijelo i pripravke protiv celulita koji se upotrebljavaju nakon tuširanja. Ono, naime, potiče otapanje masnoća.

Lidija Delić podijelila je s nama recept za pripravak kojega, kaže, koristimo u borbi protiv celulita: “Radimo ga tako da u posudicu prvo odmjerimo 50 ml hladno prešanog ulja badema.

Kad stavimo u mjericu 50 ml tada dokapavamo eterična ulja. Stavit ćemo eterično ulje limuna, 20 kapi. Nakon toga kapamo 20 kapi čempresa i 15 kapi kadulje. Kadulja je posebno ulje u tretiranju celulita. Razlog – to je jedino ulje koje ima djelovanje na masne stanice da ih otapa i zbog toga je poželjno u svim pripravcima za celulit. Tu smjesu nalijemo u bočicu. Začepimo, promućkamo i naše ulje je gotovo.”