Baselicov svijet naopačke

 

baselic0

Svojoj je dogi Igoru – slikar Georg  Baselitz ostavio vječni spomenik. Baselitzu nije stalo do psa – njemu je stalo do slikarstva.

Baselitz svojim “preokrenutim slikama” pokušava skrenuti posjetiteljev pogled s predmeta i usmjeriti ga izravno na formu i boju.

1970. je to bila provokacija. Danas je to zaštitni znak.

Carla Schulz-Hoffmann, kuratorica izložbe kaže: “Kad sam postavila prvu izložbu, mnogi su posjetitelji htjeli vratiti katalog. Govorili su mi da te slike stoje naopako, da su sve preokrenute, vise naglavačke.“

Rekoh im neka bolje pogledaju pa će uvidjeti što je.

Sedamdesetih se Baselitz proslavio širom svijeta – svojim slikana koje stoje naopačke. Baselitz je saskoga podrijetla, a jedan je od najuglednijih suvremenih umjetnika. Još neumorno slika životinje.

Nakon ujedinjenja Njemačke – slike su mu šarenije i nekako lepršavije.

Baselitz već osam godina stanuje u okolici Münchena.

Georg Baselitz na to kaže: Ne bih znao… Ne znam da sam u Bavarskoj, ali znam da više nisam u Saskoj. Ali moje slikarstvo, moj materijal, moja prošlost ostali su zapravo nepromijenjeni. Ostali su posve isti, onakvi kakvi su već odavno.

Dojmljive su Baselitzeve slike u susretu sa životinjama ekspresionista Franza Marca. Odvaja ih samo jedan kat – u muzeju Franza Marca u Gornjoj Bvarskoj  u Kochelu.

Izložba se može razgledati do 21. rujna 2014.