Šalabahteri u bavarskom dvorcu

 

“Ne dajte da vas uhvate! Cheat sheets – skrivena strana škole”, izložba iz Školskog muzeja u Nürnbergu prigodno je, uz kraj školske godine i vrijeme završnih ispita, prenesena u dvorac Höchstädt. To je neka vrsta izložbe u izložbi, jer se priključila velikom postavu pod naslovom “Švapske školske tajne”, koja je otvorena tijekom cijelog raspusta, sve do 2. listopada.

Ondje se može vidjeti više od od tisuću primjera kako se kroz povijest varalo na ispitima. Uzete su engleske inačice za ono što se kod nas u lokalnom žargonu naziva “šalabahter”: “cheet sheet”, “spinner”, “crib notes” ili kratko “crib”, vjerojatno i zato što su poznate mladima širom svijeta iz serija namijenjenih upravo toj publici.

U ovakvoj prilici, i u posve bezopasnom okruženju, oni mogu biti zabavni, pa izgledati i smiješno, ali tko god je ikad morao polagati neki ispit, bilo da je čist kao sunce ili kriv kao grijeh u pogledu sličnih smicalica, dobro zna da je bar jednom ozbiljno pomislio na tu mogućnost. Često se čuje i ovo: “Kad bi se u učenje uložilo toliko truda kao u smišljanje šalabahtera, oni bi postali nepotrebni.” Kako god bilo, njih je uvijek bilo i bit će!