Otvoreni egerski nadbiskupski podrumi

 

Zovu ga gradom ispod grada. Onaj iznad je Eger, jedno od Mađarima najdražih izletišta, šarmantan srednjovjekovni burg, koji privlači i mnoštvo stranaca. A dosta njih će odsad dolaziti upravo zbog ovoga ispod – sustava podruma ispod nadbiskupske palače, koji je od sada dostupan javnosti.

Inače, Eger je osnovan kao organizirano središte života još 1004. godine nove ere. Prvi ugarski kralj Stjepan I. proglasio je u njemu kršćanstvo službenom vjerom i stoga 1083. proglašen svetim. Kasnija povijest donijet će mu turske kulturne utjecaje, a glavne arhitektonske značajke će dobiti tijekom baroknog i klasicističkog razdoblja.

Nadbiskupski dvor star je tristotinjak godina. Naime, nakon oslobađanja od otomanske vlasti, biskupi su počeli skupljati mekani kamen tuf kojima obiluju obližnji brežuljci, za gradnju palača i spomenika. Jedan je od rezultata toga rada i golemi sustav podruma, koji su služili ponajprije za čuvanje vina. Upravo je to temelj današnjih posjeta tome mjestu, koje su 2007. nazvali “sedmim čudom Mađarske”.