Oslarija, slovenski pothvat

“Oslarija” na slovenskom označava blesav govor ili postupak, pa i dobronamjernu prevaru. Riječ dolazi od osla – magarca. Ali, pisana velikim početnim slovom, u selu Gabrovici je sasvim ozbiljna stvar.

 

Poslovično glupi i tvrdoglavi, magarci su zapravo pametne i radoznale životinje, vrlo kooperativne kad je riječ o seoskim radovima, i privržene vlasniku. Stereotipi o njima su sve samo ne istiniti, tvrde Mojca i Stane Sušnik, koji su upravo radi osnivanja farme magaraca preselili iz Ljubljane u Gabrovicu, selo u općini Komen u regiji obalnog Krasa.

Zapravo, magarce su počeli uzgajati iz hobija, ali su se ubrzo zaljubili ponajprije u njihov jak karakter, koji, po njihovim iskustvima, nadilazi onaj u konja. Nakon višegodišnjeg suživota, uvjerili su se da svaki magarac ima vrlo izražene individualne osobine, a kao vrsta su druželjubivi, lojalni i odlikuju se izvrsnom memorijom.

Na početku svojeg pothvata, dok su još bili u fazi proučavanja literature, s iznenađenjem su otkrili kako u Sloveniji nema niti jedne ozbiljne studije o magarcima. Postojale su procjene da ih u zemlji ima nešto više od 800, ali točan je broj bio nepoznat. Stoga je “Oslarija” osnovana kao institut za uzgoj i proučavanje magaraca, na čiju je inicijativu pokrenuto prvo istraživanje o magarcima u Sloveniji pri ljubljanskom Veterinarskom fakultetu.

Bilo je i nekoliko pokušaja prekogranične suradnje: u Sežani je osnovano društvo DRIO, koje bi sudjelovalo na izložbama talijanskih i istarskih pasmina magaraca; napravljeni su planovi za ciljano križanje uzgojnih magaraca u skladu s kriterijima istarske pasmine; 2013. je završen projekt APRO sa sudionicima iz nekoliko južnih Pomurskih općina u Sloveniji i s područja Istarske županije u Hrvatskoj.

Uspostavljeni su dobri odnosi između djelatnika Zavoda za poljoprivredu i šumarstvo Nova Gorica (KGZ) i Agencije za ruralni razvoj Istre iz Pazina (AZRRI). Čini se da ne manjka inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša s uzgojem autohtonih pasmina magaraca u ovim krajevima. “Oslarija” ima što raditi još dosta godina.